Obama chce ekonomiku podpořit obnovou železnic, silnic a ranvejí

06.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. září (zpravodaj ČTK) - Americký prezident Barack Obama chce během příštích šesti let za 50 miliard dolarů (cca 960 miliard korun) podpořit americkou ekonomiku obnovou železnic, silnic a letištních ranvejí. O hrubých obrysech jeho plánu, který dnes prezident představí v Milwaukee ve státě Wisconsin, informoval Bílý dům. Půjde o první z několika kroků na podporu ekonomiky, jež chce Obama tento týden oznámit. Vládnoucí demokraty před listopadovými volbami do Kongresu stále více znepokojuje slabý růst ekonomiky a vysoká nezaměstnanost.

Obama se proto bude snažit přesvědčit americké voliče, že jeho recepty na podporu ekonomiky jsou lepší než kroky navrhované opozičními republikány. Ti nicméně tvrdí, že Obamův rozsáhlý stimulus pro hospodářství ve výši 787 miliard dolarů obsažený v zákonu na obnovu ekonomiky nepřinesl slibovaná pracovní místa. Zároveň požadují, aby prezident nezvyšoval daně a navrhl rozpočtové úspory. Bílý dům jejich kritiku odmítá s tím, že balíček zabránil ještě větším problémům ekonomiky a že republikánské postupy jsou tím, co hospodářství do potíží dostalo.

V dnešním představení záměru na obnovu dopravní infrastruktury se tak Obama ke svému balíčku přihlásí. "Tento plán bude stavět na investicích, které jsme již provedli díky zákonu na obnovu ekonomiky, vytvoří místa pro americké pracovníky, který podpoří naši ekonomiku nyní a zvýší růst a produktivitu naší země v budoucnosti," uvedl dnes Bílý dům.

Během příštích šesti let by se tak podle něj mělo ve Spojených státech obnovit téměř 250.000 kilometrů silnic, postavit a obnovit 6500 kilometrů železnic a zrekonstruovat asi 250 kilometrů ranvejí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK