Mezinárodní banky prozkoumají možnost úvěru pro Nabucco

06.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 6. září (ČTK) - Do projektu plynovodu Nabucco, který má přivést do Evropy plyn ze Střední Asie, se zapojily Evropská investiční banka (EIB), Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) a Mezinárodní finanční korporace (IFC) ze skupiny Světové banky. Tři mezinárodní finanční instituce dnes podepsaly s konsorciem Nabucco dohodu, podle níž začnou posuzovat možnost úvěru pro projekt v celkové výši až čtyři miliardy eur (zhruba 99 miliard Kč).

"Jsme na začátku procesu posuzování a nic není určeno předem," řekl novinářům představitel EIB Thomas Barrett. "Avšak to, že jsme připraveni zhodnotit potenciál úvěru čtyři miliardy eur, lze brát jako závažné vyjádření," dodal.

Evropská komise, která má v plánu poskytnout na projekt 200 milionů eur, dnešní oznámení přivítala jako důležitý krok vpřed. Letošní rok je považován za kritický pro osud projektu, proti němuž stojí ruský konkurenční projekt plynovodu South Stream přes Černé moře a Balkán do střední Evropy a dva mnohem levnější evropské projekty na dovoz plynu z Turecka.

Výstavba plynovodu Nabucco, který má snížit závislost zemí Evropské unie na ruském plynu, má stát devět miliard eur. Plynovod má přepravovat ze zemí jako Ázerbájdžán, Turkmenistán, popřípadě Irák přes Turecko do rakouské křižovatky plynovodů až 31 miliard krychlových metrů plynu ročně.

Banky zapojené do projektu mají rozhodnout o úvěrech během příštího roku, sdělil výkonný ředitel projektu Nabucco Reinhard Mitschek. Konečné investiční rozhodnutí akcionářů projektu by mělo padnout v prvních měsících příštího roku, uvedla nedávno rakouská ropná a plynárenská společnost OMV.

"Věřím, že uzavřeme celé financování ve třetím nebo čtvrtém čtvrtletí (2011)," řekl Mitschek agentuře Reuters. "V roce 2012 bychom zahájili výstavbu a v roce 2015 by mohl začít téct plyn," dodal.

Největším problémem bude jednání s dodavateli, kteří jsou pod tlakem Ruska, snažícího se zablokovat budoucí dodávky plynu z oblasti kolem Kaspického moře pro svůj South Stream. Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom minulý týden uzavřel s Ázerbájdžánem dohodu, podle níž příští rok zdvojnásobí svůj odběr zemního plynu na dvě miliardy krychlových metrů a od roku 2012 bude moci kupovat ještě více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK