Euro po výstupu k dolaru nejvýše za tři týdny zisky smazalo

06.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. září (ČTK) - Euro se dnes díky páteční zprávě o nezaměstnanosti v USA, která vyvolala zájem o rizikovější investice, vyšplhalo vůči dolaru až na nejvyšší hodnotu za tři týdny. Odpoledne však veškeré své zisky smazalo, protože obchodníci se rozhodli po růstu eura změnit některé své pozice. Objem obchodování je kvůli svátku v USA nízký.

V 17:30 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,09 procenta na 1,2874 USD, když během dne vystoupilo až na 1,2918 USD, což byla nejvyšší hodnota od 12. srpna. K jenu oslabilo o 0,23 procenta na 108,47 JPY. Dolar vůči jenu klesl o 0,19 procenta na 84,19 JPY a zůstal blízko 15letého minima 83,58 JPY, na které se propadl minulý týden.

Páteční zpráva amerického ministerstva práce ukázala, že v ekonomice zaniklo méně pracovních míst, než čekali analytici. V soukromém sektoru dokonce počet pracovních míst rostl. Zpráva zmírnila obavy o další vývoj americké ekonomiky a zvýšila zájem o rizikovější investice.

Obchodníci očekávají, že japonský jen by mohl dále posilovat. Podle stratéga Deutsche Bank Bilala Hafeeze by mohla pomoci zastavit růst jenu koordinovaná intervence na trhu, ale zatím to nevypadá, že by se Japonsko s USA na tuto možnost připravovaly.

Japonský ministr financí Jošihiko Noda o víkendu potvrdil, že Tokio je připraveno v případě potřeby podniknout kroky k zastavení růstu jenu, avšak upozornil, že koordinovaná intervence na trhu je velmi složitá. Podle Hafeeze by tak ve středně dlouhém období mohl kurz dolaru k jenu spadnout na 80 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK