Ropa s koncem motoristické sezony v USA oslabila, WTI pod 74 USD

06.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. září (ČTK) - Světové ceny ropy s koncem motoristické sezony ve Spojených státech oslabily a americká ropa sestoupila těsně pod 74 dolarů za barel. Ropný trh je rovněž pod tlakem kvůli nadále vysoké nezaměstnanosti v největší světové ekonomice. Dnešní obchodování bylo vzhledem ke svátku v USA slabé.

Cena americké lehké ropy (WTI) ke konci obchodování v Londýně oslabila o 65 centů na 73,95 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent ztratila jen několik centů a pohybovala se kolem 76,56 dolaru, protože výhled poptávky v Evropě hodnotí obchodníci o něco příznivěji než v USA.

Spojené státy dnes slaví Den práce, tradičně považovaný za poslední den letní motoristické sezony. "Americký termínový trh s ropou se dostává pod značný tlak konce motoristické sezony a vysokých zásob, zatímco nepříliš příznivá data o nezaměstnanosti nadále podkopávají naděje na hospodářské oživení," řekl agentuře Reuters analytik David Wech z vídeňské konzultační firmy JBC Energy. "Žádné bezprostřední známky nasvědčující růstu ceny nevidím. Všechny fundamentální faktory vypadají velmi slabě," dodal.

Ekonomika Spojených států minulý měsíc ztrácela pracovní příležitosti třetí měsíc za sebou, i když počet nových míst v soukromém sektoru byl nad očekávání vysoký. Akciové trhy ve světě dnes vesměs rostly, protože páteční údaje z trhu práce naznačily, že USA se mohou vyhnout dvojité recesi, ropu to však nepovzbudilo. "To, že ceny ropy z příznivého vývoje akcií a ze slabšího dolaru nic nevytěžily, je nutno považovat za známku slabosti," řekl analytik Commerzbank Carsten Fritsch.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 18:38 SELČ:

burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Lonýn - ICE Brent říjen 76,64 76,67 New York - Nymex WTI říjen 73,95 74,60

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK