EU dnes nejspíš schválí reformu finančního dohledu

07.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. září (ČTK) - Osud reformy finančního dohledu v Evropské unii, která má zabránit opakování finanční krize z let 2008 a 2009, by se měl vyjasnit po dnešním zasedání ministrů financí EU v Bruselu. Šéfové státních pokladen reformu velmi pravděpodobně schválí, ale po dohodě členských států s Evropským parlamentem z minulého týdne zůstává celá řada nejasností.

Belgické předsednictví EU, které jednalo se zákonodárci jménem členských států, sice po ukončení debat, jež se táhly řadu měsíců, oznámilo dosažení dohody, ale jen "v principu". Nezměněný zůstává základ dohody, kterým je vytvoření tří evropských regulačních orgánů - jeden má dohlížet na bankovní sektor, druhý na pojišťovnický sektor a třetí na samotné finanční trhy.

Záhadou zůstává, zda dohoda vyhovuje námitkám Velké Británie či Česka. Obě země patří k hlavním odpůrcům názorů, že nové dohledové orgány by mohly zasahovat do chodu jednotlivých finančních institucí a jejich slovo by bylo větší než slovo národních regulátorů.

Dohoda belgického předsednictví s europoslanci počítá s tím, že národní regulátor bude schopný zvrátit rozhodnutí unijního regulátora v případě, že bude mít důsledky pro národní rozpočet. Stát však bude muset své "odvolání" řádně vysvětlit, argumentování malichernými důvody má zabránit speciální klauzule.

Pro Velkou Británii a Česko je téměř nemožné případnou dohodu zablokovat, protože ke schválení stačí kvalifikovaná většina, kterou zastánci reformy disponují.

Ministři financí eurozóny by se měli vyjádřit i ke slovenskému odmítnutí poskytnout půjčku předluženému Řecku. Bratislava za tento krok sklidila kritiku napříč zeměmi platícími eurem a stejně by tomu mělo být i nyní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK