Japonská centrální banka ponechala úroky na 0,1 pct

07.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. září (ČTK) - Měnový výbor japonské centrální banky Bank of Japan (BOJ) na dnešním zasedání ponechal podle očekávání hlavní úrokovou sazbu beze změny na 0,1 procenta. Nové kroky k zastavení růstu jenu, který poškozuje křehké oživení domácí ekonomiky, banka neučinila. Pouze uvedla, že podnikne příhodné akce, pokud to bude nutné.

BOJ na mimořádném zasedání ke konci srpna vyhověla tlaku vlády a uvolnila měnovou politiku, aby omezila růst domácí měny. Rozšířila tak nabídku levných úvěrů pro finanční instituce na 30 bilionů jenů (6,9 bilionu Kč) z dosavadních 20 bilionů jenů. Tento krok však růst jenu nezastavil a obchodníci a analytici ho označili za symbolické gesto.

Pro zachování úroků se dnes vyslovilo všech devět členů měnového výboru. Banka neměnila sazbu od prosince 2008.

Centrální banka rovněž ponechala beze změny své hodnocení ekonomického vývoje. Uvedla, že ekonomika vykazuje další signály mírného oživení, avšak uznala, že se objevují rizika ohrožující další vývoj japonské ekonomiky, zvláště nejistoty kolem dalšího vývoje americké ekonomiky a nestabilita na devizových a kapitálových trzích.

Japonská ekonomika je vysoce závislá na vývozu a silný jen ji vážně ohrožuje. BOJ je tak pod silným politickým tlakem, aby učinila kroky k zastavení jeho růstu, který ohrožuje domácí vývozce a ekonomické oživení. Silný jen, který je nyní vůči dolaru blízko 15letého maxima, totiž zhoršuje cenovou konkurenceschopnost japonského zboží v zahraničí a snižuje zisky domácích firem ze zahraničí při převodu na domácí měnu. Tlak vlády na banku zřejmě v nejbližší době opět stoupne, protože se očekává, že růst domácí ekonomiky dále zpomaluje, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK