Špidlův unijní fond totálně selhal, brzdí ho byrokracie

07.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. září (zpravodaj ČTK) - Fond Evropské unie na pomoc propuštěným zaměstnancům, za jehož vznikem v roce 2007 stál i bývalý český eurokomisař Vladimír Špidla, totálně selhal. Píše o tom dnešní vydání deníku Financial Times. Takzvaný globalizační fond v posledních 11 měsících vyplatil žadatelům jen 140 milionů eur (3,5 miliardy korun), k dispozici přitom měl zhruba dvě miliardy eur (asi 50 miliard korun).

Podle Financial Times se případné žádosti z fondu potýkají s obrovskou byrokracií. Vyřízení jedné takové žádosti trvá zhruba deset měsíců a peníze tak mohou k potřebným doputovat v době, kdy už nejsou vůbec potřeba. Z přidělených 140 milionů eur se takto zpět do Bruselu vrátilo celkem 26 milionů eur (asi 650 milionů korun).

"Je to velmi komplikovaný a byrokratický proces. Musíme najít nový přístup, abychom se dostali k lidem bez práce rychleji," řekl portugalský diplomat Luis Costa.

Evropská komise v tiskových zprávách tvrdí, že vyplatila z globalizačního fondu 374 milionů eur (zhruba 9,3 miliardy korun) celkem 70 žadatelům. Podle FT jde ve skutečnosti jen o třetinu, protože zbytek se potýká s unijní byrokracií.

"Je to propagandistický fond. Byl vytvořen šéfem Evropské komise José Barrosem, aby mohl říkat, že utrácí peníze na sociální problémy, aniž by se tak ve skutečnosti stalo. Je to smutný příběh," dodal socialistický europoslanec Miguel Portas, který pro Evropský parlament připravil kritickou zprávu o fungování fondu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK