Euro klesá ve zjitřených obavách o bankovní sektor

07.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


TOKIO, 7.září (Reuters) - Euro v úterý kleslo z třítýdenního maxima vůči dolaru, jež si zapsalo v předchozí seanci, když investoři začali...

...omezovat rizika kvůli zjitřeným obavám o evropský bankovní sektor.

Euro v 10:00 oslabovalo o 0,6 procenta na 1,2790 <EUR=> poté, co se spustily automatické příkazy k prodeji okolo 1,2850-60. Wall Street Journal znovu vyvolal obavy o životaschopnost evropských bank, když poukázal na slabiny nedávných zátěžových testů v eurozóně.

Analýza listu ukázala, že zátěžové testy podhodnotily potenciálně rizikové státní dluhopisy v držení některých bank.

Jednotná měna byla pod tlakem také poté, co německá bankovní asociace v pondělí uvedla, že 10 největších bank v zemi může podle přepracovaných bankovních pravidel Basel III potřebovat dodatečný kapitál ve výši 105 miliard eur. [ID:nLDE6850Q9]

Euro v pondělí vzrostlo až na 1,2920 dolaru, nejvýš za téměř tři týdny. Nyní testuje technickou podporu v pásmu 1,2780-95.

"Obavy o banky v eurozóně znovu sílí a kazí sentiment investorů, který se trochu zlepšil po nečekaně dobrých údajích o americkém trhu práce minulý týden," řekl Tsutomu Soma, devizový manažer ze společnosti Okasan Securities.

"Trend u eura se mohl změnit, když se nálada trhu posouvá zpět k redukování rizika."

Euro v úterý také oslabilo na denní dno k jenu po výrocích guvernéra japonské centrální banky Masaakiho Širakawy, že ačkoli velmi pozorně sleduje pohyby na devizových trzích, nemohou úřady řídit devizové kurzy.

Japonská centrální banka na svém úterním zasedání nepřijala žádná nová měnověpolitická opatření.

Euro klesalo o 1 procento na 107,26 jenu <EURJPY=>.

Dolar se mezitím přiblížil na dotek srpnového 15letého minima 83,58 jenu, když sklouzl až na 83,72 s tím, jak investoři tíhnou k nákupům bezpečných měn typu jenu či švýcarského franku. V 10:00 ztrácel 0,4 procenta na 83,86 jenu <JPY=>.

V úterý se znovu začne obchodovat na finančních trzích ve Spojených státech, jež zůstaly v pondělí uzavřeny na Den práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK