Barroso: zotavení ekonomiky EU nabírá na tempu

07.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


ŠTRASBURK, 7.září (Reuters) - Ekonomické zotavení v Evropské unii nabírá na tempu a letošní růst bude vyšší, než se původně předpokládalo, řekl v...

...úterý předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Šéf exekutivy EU ve výročním projevu o "Stavu unie" před Evropským parlamentem ve Štrasburku uvedl, že 27členný blok prošel ekonomickou krizí odolně, ale rizika zůstávají.

Barroso uvedl, že v příštích 12 měsících je třeba urychlit strukturální reformy a země unie musí dávat najevo vzájemnou solidaritu.

Barroso dodal, že ekonomický výhled bloku je lepší než před rokem, a to i přes jeho boj s dluhovou krizí.

"Zotavení nabírá na tempu, třebaže nerovnoměrně v rámci unie. Růst za letošní rok bude vyšší, než se prve předpokládalo. Míra nezaměstnanosti, ačkoli stále příliš vysoká, se přestala zvyšovat. Je zjevné, že nejistoty a rizika zůstávají, nemálo také vně Evropské unie," řekl Barroso ve 40minutovém projevu před evropskými zákonodárci.

Poslední oficiální prognóza Evropské komise počítá pro letošní rok s růstem Evropské unie a eurozóny o 1,0 procenta, respektive 0,9 procenta.

V září budou podle oficiálních představitelů zřejmě oznámeny revidované prognózy.

Barroso, jenž stojí v čele Evropské komise již téměř šest let, hovořil právě v době, kdy evropští ministři financí v Bruselu jednají o tom, jak zpřísnit fiskální disciplínu a zabránit další případné dluhové krizi.

V této souvislosti uvedl, že mezi státy EU pozoruje ochotu akceptovat silnější finanční a fiskální dozor, vzájemný i ze strany Bruselu, a že nyní se blok musí vypořádat s nerovnováhami mezi členskými zeměmi se silnými ekonomikami a těmi, jimž se nedaří tak dobře.

"Evropa musí ukázat, že znamená víc než 27 různých národních řešení. Buď budeme plavat společně, nebo se každý zvlášť potopíme," řekl.

V rámci úsilí o zpřísnění finanční regulace, jež by zamezila vzniku další globální ekonomické krize, Barroso vyzval Evropský parlament, aby přijal legislativu umožňující ustavení nových panevropských orgánů pro finanční dozor.

Šéf evropské exekutivy také řekl, že Evropa vyzve skupinu 20 vyspělých a rozvíjejících se zemí světa, aby se na listopadovém summitu zasazovala o stabilnější a zodpovědnější finanční trhy a shodla se na reformě mezinárodních finančních institucí.

Barroso vytyčil pět hlavních úkolů EU pro následující rok:

-- poradit si s ekonomickou krizí a ekonomickým řízením či koordinací ekonomické politiky

-- vytvářet nová pracovní místa

-- pokročit v azylové a imigrační politice budováním zóny "svobody, spravedlnosti a bezpečnosti"

-- zahájit jednání o příštím rozpočtu EU počínaje rokem 2014

-- posílit roli EU na globální scéně

Výňatky z Barrosova projevu najdete na [ID:nLDE6860EI]

Stanovené priority EU v bodech na [ID:nLDE6860R6]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK