ODS navrhuje, aby každý nezaměstnaný dostal do měsíce práci

07.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. září (ČTK) - Maximálně do měsíce od počátku registrace na úřadu práce dostane každý nezaměstnaný nabídku práce na plnou pracovní dobu, tedy na osm hodin denně. Práce by měla být buď ve formě rekvalifikace, dalšího vzdělávání nebo veřejně prospěšných prací. Pokud to odmítne, bude z evidence vyřazený. Počítá s tím návrh ODS, o němž dnes informoval předseda ODS a premiér Petr Nečas.

Příslušné právní úpravy by měly být hotové v průběhu prvního pololetí příštího roku

"Rozdíl mezi počtem lidí evidovaných na úřadech práce a lidí, kteří podle výběrového řízení Českého statistického úřadu chtějí skutečně pracovat, bývá 120 až 150 tisíc," řekl Nečas. Řada lidí je podle něj v evidenci pouze proto, aby měla přístup k sociálním dávkám a současně mohla pracovat načerno.

"Jsme přesvědčeni, že návrh bude mít pozitivní dopady," dodal. Měl by znamenat úsporu v oblasti podpor v nezaměstnanosti a u příspěvků na živobytí. Také prý omezí prostor pro nelegální práci.

Pokud by lidé navrženou práci na úřadu práce odmítli, byli by vyřazeni z evidence. To by pro ně mimo jiné znamenalo, že za ně stát nebude platit sociální pojištění, ani jim nebude započítávána takzvaná náhradní doba do důchodu.

ODS kromě toho navrhuje další úpravy v oblasti sociálních dávek. Daleko více chce jejich výši vázat na aktivitu lidí, kteří je pobírají. "Budeme prosazovat, aby se více rozevřely nůžky mezi existenčním a životním minimem," řekl Nečas. Člověk, který nedopracuje minimální požadovaný počet 20 hodin měsíčně, by tak mohl dostat třetinu nebo polovinu existenčního minima. Ten, kdo odpracuje více hodin, by naopak dostal větší částku.

ODS také počítá s tím, že by se rozšířila nehotovostní výplata sociálních dávek, pokud bude nutné chránit zájmy dětí, například když jsou rodiče alkoholici nebo gambleři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK