Česko v Bruselu opět odmítlo zavedení bankovní daně

07.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. září (zpravodaj ČTK) - Česko trvá na svém odmítavém postoji k případnému zavedení bankovní daně v Evropské unii. Novinářům to dnes v Bruselu řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Zavedení poplatku, z něhož by státy mohly v budoucnosti platit záchranu problematických bank, prosazuje Evropská komise. Bývalá vláda premiéra Jana Fischera ovšem na červnovém summitu EU vyjednala výjimku, podle níž Češi zavést daň nechtějí.

"Nová vláda navazuje na úřednickou vládu a trváme na tom, že bankovní daň nebo bankovní poplatky v České republice zavést nechceme, a potvrzujeme výjimku, kterou dojednal už premiér Fischer," řekl Kalousek.

Zatím ovšem zdaleka není jisté, že bankovní daň nebo dokonce daň z finančních transakcí, o níž uvažují některé země, začne v unii vůbec někdy platit. Dnešní jednání ministrů financí EU v Bruselu prokázalo, že postoje jednotlivých zemí jsou stále velmi odlišné. "My nechceme daň z finančních transakcí. Bankovní daň je daleko vhodnější a pomohla by nám vyrovnat se lépe s finančními krizemi v budoucnosti," uvedl švédský ministr financí Anders Borg.

Země jako Německo či Rakousko dávají naopak přednost dani z finančních transakcí, která by podle nich do státní kasy přinesla výrazně vyšší příjmy. "Musíme si vyjasnit ještě celou řadu otázek. Je ale důležité, aby se zdanění bank zúčastnilo co nejvíce zemí, nejlépe všechny," řekl rakouský ministr financí Josef Pröll.

Češi jsou ovšem i v tomto případě skeptičtí. Podle Kalouska je navíc velmi pravděpodobné, že se unie nedokáže dohodnout ani na jednom z navrhovaných řešení. "K transakční dani máme stejný přístup. Jsme k tomu velmi zdrženliví, ale tam zdaleka nejsme sami. Obavy plynou z toho, že v případě zavedení transakční daně v evropském prostoru by se jednotlivé instituce přesunuly mimo Evropskou unii," doplnil.

urm dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK