USA prověřují dopad akvizice ITA Software gigantem Google na trh

07.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. září (ČTK) - Americké ministerstvo spravedlnosti prověřuje, zda technologický gigant Google nezíská akvizicí společnosti ITA Software příliš velký vliv na internetový trh cestovního ruchu. Napsal to dnes list Wall Street Journal s odvoláním na informované zdroje z ministerstva.

Google koupil společnost ITA, která patří mezi klíčové internetové poskytovatele softwaru pro informace o letecké přepravě, v červenci za 700 milionů dolarů (asi 13,6 miliardy Kč). Podle Googlu tato akvizice zlepší spotřebitelům možnosti, jak si najdou na internetu informace o letech a jejich cenách.

Šetření situace ministerstvem je v počátečním stadiu, píše list. Protimonopolní úřady zajímá především to, zda rivalové budou mít nadále přístup k datům ITA a zda Google nebude neférově přesměrovávat výsledky vyhledávání na webu pouze na své vlastní služby, napsal list.

Právníci americké vlády nyní zjišťují u manažerů firem podnikajících v internetovém zprostředkování cestovního ruchu, zda Google nemůže neférově znevýhodňovat potenciální nové rivaly odstřižením od ITA. Z Googlu ani ministerstva nebyl nikdo k zastižení, aby se ke zprávě vyjádřil, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK