Ceny ropy kvůli silnému dolaru dál klesaly, WTI na 73 dolarech

07.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pod tlakem silnějšího dolaru dál klesaly a americká lehká ropa (WTI) sestoupila k 73 dolarům za barel. Ke zlevnění ropy přispěl postup tropické bouře Hermine, která se dostala nad pevninu v severním Mexiku u amerických hranic a provoz ropných plošin ani rafinerií nijak nenarušila.

Cena WTI před 15:00 SELČ proti pátečnímu závěru klesla o více než jeden a půl dolaru na 73,05 dolaru za barel. V pondělí vzhledem ke svátku v USA ropa WTI neměla oficiální závěr, během londýnského obchodování však oslabila o více než půl dolaru. Severomořská ropa Brent ztratila proti pondělku asi 80 centů na 76,05 USD a kvůli vysokým zásobám v USA si nadále udržuje vůči WTI neobvykle vysokou cenovou přirážku.

Kurz dolaru dnes vyskočil vůči koši měn o 0,7 procenta a na euro získal zhruba jedno procento, protože investoři se opět uchylovali do zázemí bezpečnějších měn. Silný dolar většinou ropu oslabuje, protože ji zdražuje pro kupce za jiné měny než dolary.

Ropu oslaboval i pokles evropských akcií, které podkopávaly obavy z přetrvávajících problémů v bankovním sektoru. Obchodování na termínovém trhu ukazuje i na oslabení amerických akcií.

Atlantická sezona hurikánů je nyní na svém vrcholu a ropný trh sleduje vývoj bouří, které by mohly narušit těžbu ropy a produkci rafinerií v oblasti Mexického zálivu. Zdejší kapacity se na celkové americké těžbě ropy podílejí 30 procenty a na jejím zpracování více než 43 procenty. Po přechodu Hermine na pevninu bude trh monitorovat další tropickou bouři Gaston, jejíž zbytky se podle meteorologů opět zformovaly, míří na západ a může se z nich stát během dvou dní tropická cyklona.

V pondělí v USA skončila letní motoristická sezona, což je období nejvyšší poptávky po benzinu. Spolu s nadále vysokou nezaměstnaností to vyvolává obavy, že poptávka po ropě v největší světové ekonomice zůstane i nadále slabá a zásoby vysoké.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 14:40 SELČ: burzy typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent říjen 76,05 76,87 New York - Nymex WTI říjen 73,05 74,60

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK