Slovensko čelí rostoucí kritice kvůli odmítnutí pomoci Řecku

07.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. září (zpravodaj ČTK) - Slovensko čelí rostoucí kritice kvůli odmítnutí finanční pomoci Řecku. Ministři financí eurozóny se dnes na jednání v Bruselu shodují, že Slováci poškodili vlastní zájmy, podle některých diplomatů mohou navíc jen těžko očekávat, že s nimi budou ostatní státy v budoucnosti solidární.

"Slovensko to muselo odsouhlasit. Nová vláda však dohodu zapřela. To není přijatelné," řekl novinářům rakouský ministr financí Josef Pröll. Podle něj šéfové státních pokladen zemí platících evropskou jednotnou měnou budou na Bratislavu tlačit, aby brala v budoucnosti své závazky vážněji. Slovenský ministr financí Ivan Mikloš se ale v izolaci prý necítí. "Alespoň zatím ne," uvedl ještě před začátkem jednání.

Na postoj Slovenska, které mělo poskytnout úvěr 816 milionů eur (zhruba 20 miliard korun), si stěžují i samotní Řekové. "Je to velmi špatný signál pro Evropskou unii jako celek," řekl řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu.

Ještě daleko ostřeji se ovšem o Slovensku vyjadřují diplomaté, kteří nechtějí být citováni. "Jsem zděšený a šokovaný, že některý země se takto může chovat. Je to tak zjevná ukázka nejednoty a odmítnutí nést odpovědnost za náš společný osud v eurozóně," řekl agentuře Reuters nejmenovaný diplomat.

Podle některých zdrojů z Bruselu je poměrně dobře možné, že slovenský krok by se mohl negativně odrazit na jednání o rozpočtu EU pro roky 2014 až 2021. Evropská unie v současnosti zhruba jednu třetinu ročních rozpočtových výdajů, které činí zhruba 130 miliard eur (zhruba 3,2 bilionu korun), posílá do chudších regionů, mezi něž patří i Slovensko. "Slovensko se střelilo do vlastní nohy," dodal další z nejmenovaných diplomatů.

Určité problémy při vyjednáváních přitom připustil i eurokomisař pro rozpočet Janusz Lewandowski. "Rozhodně jim to nijak nepomůže," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK