Slovensko čelí hněvu EU po odmítnutí pomoci Řecku

07.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Rozhodnutí Slovenska může komplikovat jednání o rozpočtu...

...EU

* Slovensko může čelit izolaci, odepření pomoci ze strany EU

BRUSEL, 7.září (Reuters) - Slovensko na úterním setkání ministrů financí Evropské unie čelilo sílící kritice a izolaci kvůli svému rozhodnutí nepřispět do záchranného balíku pro zadlužené Řecko.

Několik představitelů EU pod podmínkou zachování anonymity uvedlo, že se Slovensko zřejmě stane terčem kritiky některých z ostatních 26 členských zemí. Jeho rozhodnutí totiž pravděpodobně zkomplikuje jednání o rozpočtu bloku, kdy bohatí čistí plátci již nebudou tolik ochotni pomáhat chudším zemím.

"Slovensko s tím souhlasilo. Nová vláda na Slovensku tuto dohodu porušila. To je nepřijatelné," řekl novinářům rakouský ministr financí Josef Pröll.

"Budeme pokračovat v jednání. Chceme, aby Slovensko v budoucnu bralo své závazky seriózněji."

Slovenský parlament v srpnu zamítl příspěvek země, nejchudší ze 16 členů eurozóny, ve výši 816 milionů eur do společného záchranného fondu pro Řecko celkem za 110 miliard eur.

Podle slovenských poslanců by země, která udržela svůj dluh pod kontrolou, neměla být povinna zachraňovat rozhazovačného člena. Předchozí Ficova vláda však před volbami pomoc Řecku, jehož nafouklý deficit ohrožoval stabilitu celé eurozóny, přislíbila.

Řecký ministr financí George Papaconstantinou řekl Reuters: "Je to špatný signál pro EU jako celek."

Kritika Slovenska se vyznačovala nezvyklou otevřeností a také diplomaté dali najevo, že je rozhodnutí Slovenska šokovalo.

"Jsem prostě zděšen a šokován, že se nějaká země může takto chovat. Je to tak křiklavý čin nejednotnosti a nezodpovědnosti za náš 'společný osud' v eurozóně," řekl vysoce postavený diplomat EU, který si nepřál být jmenován.

MÉNĚ SOLIDARITY I PŘI JEDNÁNÍ O ROZPOČTU?

Ministři financí eurozóny, kteří v Bruselu druhým dnem jednali o rozpočtové reformě celé 27členné unie, zřejmě sníží celkovou sumu pro Řecku o částku, jíž mělo přispět Slovensko.

Slovenský ministr financí Ivan Mikloš na dotaz, zda se cítí v izolaci, v pondělí večer odvětil: "Ne, necítím. Alespoň prozatím."

Komisař EU pro ekonomické a měnové záležitosti Olli Rehn s Miklošem jednal během schůzky ministrů financí.

"Bylo to (rozhodnutí o poskytnutí pomoci Řecku) zásadní rozhodnutí v kritickém okamžiku pro zajištění finanční stability v eurozóně, včetně Slovenska," řekl Rehn novinářům.

"Očekáváme, že všechny členské státy EU... budou respektovat závazky, které jednomyslně přijaly."

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso v úterním projevu v Evropském parlamentu uvedl, že v současném tvrdém ekonomickém prostředí je solidarita životně důležitá. [ID:nSCH739261]

Diplomaté EU říkají, že některé bohatší země bloku by nyní již nemusely být tak ochotné projevovat solidaritu při jednání o příštím dlouhodobém rozpočtu EU na léta 2014 až 2021.

Zhruba třetina rozpočtu EU, jenž nyní dosahuje přibližně 130 miliard eur, má jít na pomoc chudým regionům, většinou ve střední a východní Evropě včetně Slovenska. [ID:nLDE6850QM]

Komisař pro rozpočet EU Janusz Lewandowski na dotaz Reuters, zda bude mít rozhodnutí Bratislavy nějaký vliv na jednání o rozpočtu, odpověděl: "Nepomůže to."

Jiný diplomat uvedl: "Slovensko se postřelilo do nohy."

"Až Slovensko příště přijde a bude žádat o laskavost, lidé si to budou pamatovat," řekl třetí.

Výroky ze setkání ministrů financí EU na [ID:nLDE6860CR]

Výňatky z Barrosova projevu na [ID:nLDE6860EI]

(Autoři: Marcin Grajewski, Jan Strupczewski; Přeložil: Jan Schmidt)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK