Češi v pololetí utratili za zahraniční dovolenou o 8,4 pct méně

07.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. září (ČTK) - Češi v pololetí utratili za cesty do zahraničí 34,2 miliardy korun, což je meziročně o 8,4 procenta méně. V absolutních číslech činí pokles oproti loňsku 3,1 miliardy korun. Vyplývá to z bilance České národní banky.

"Pokles výdajů má strukturální charakter a odráží obavy domácností ze snižování disponibilních příjmů a růstu životních nákladů. Ty jsou podpořeny jak důsledky ekonomické krize, tak očekávanými dopady ekonomických reforem," řekl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

Za poklesem výdajů na cestování vidí Beránek zejména tři důvody: slabší prodej zájezdů do exotických destinací, dubnové přerušení leteckého provozu nad Evropou kvůli riziku vyvolanému sopečným prachem a opatrnost českých cestovních kanceláří při nakupování zahraničních kapacit.

Češi šetřili zejména v prvním čtvrtletí, kdy meziroční pokles přesáhl 13 procent, ve druhém čtvrtletí se propad zpomalil na 3,4 procenta. Od začátku dubna do konce června činily výdaje na zahraniční cestovní ruch 17,9 miliardy korun. Pokles prodeje zájezdů hlásí i cestovní kanceláře.

Opačným směrem se ubíraly příjmy ze zahraniční turistiky, tedy útraty zahraničních turistů za cesty do České republiky. Za pololetí se zvýšily meziročně o dvě procenta na více než 61 miliard korun. Růst má na svědomí druhé čtvrtletí, v prvním čtvrtletí byl ještě pokles.

V českých hotelech se od ledna do června ubytovalo 2,8 milionu zahraničních hostů, což je meziročně o 3,7 procenta více. O dvě procenta narostl počet nocí, které cizinci v tuzemsku strávili.

Zahraniční cestovní ruch - příjmy a výdaje v pololetí a 2. čtvrtletí. (mld. Kč) 2010 2009 Příjmy - pololetí 61,1 59,9 Příjmy - 2. čtvrtletí 33,9 31,4 Výdaje - pololetí 34,2 37,3 Výdaje - 2. čtvrtletí 17,9 18,5

Zdroj: ČNB

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK