Pražská burza oslabila, za poklesem byly ztráty většiny titulů

07.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. září (ČTK) - Pražský akciový trh dnes při nízké aktivitě obchodníků oslabil, hlavní index PX odepsal 1,41 procenta na 1145,6 bodu. Za poklesem indexu byly ztráty většiny titulů. Naopak výrazný zisk osm procent zaznamenaly cenné papíry developera Orco, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky se situace na pražském trhu podobala vývoji na západních burzách, když za poklesem indexu PX byly ztráty většiny titulů.

Nejvíce odepsaly akcie těžební společnosti NWR, které klesly o 2,68 procenta na 217,70 koruny. Dnes nejvíce obchodované cenné papíry energetické společnosti ČEZ oslabily o 0,78 procenta na 828 korun.

Podle Josefa Kohouta z Patria Finance burzu dolů opět táhly akcie mobilního operátora Telefóniky O2, které zlevnily o 1,16 procenta na 390,40 koruny. "Dnes se tak však nedělo kvůli ukončení nároku na dividendu před rozhodným dnem (středa), nýbrž pod tíhou zpráv týkajících se možné pokuty ze strany antimonopolního úřadu, která může dosáhnout až do výše šesti miliard korun," dodal Kohout. Titul podle něj nyní bude muset nalézt novou podporu ze strany kupců a je otázkou, na jaké ceně to po čerstvě vyplacené dividendě bude.

Nedařilo se rovněž zástupcům bankovního sektoru. Akcie rakouské Erste Bank klesly o téměř dvě procenta na 723,90 koruny a cenné papíry Komerční banky ztratily 1,80 procenta na 4026 korun.

Naopak výrazný zisk osm procent na 195 korun si připsaly akcie Orka. Adamkovič upozornil, že titul si vylepšil týdenní skóre již na 42 procent. Zároveň dodal, že celkový zobchodovaný objem akcií Orka byl stejně jako v pondělí velmi nízký. V černých číslech dále uzavřely pouze akcie prodejce ojetých aut AAA Auto.

Aktivita obchodníků byla výrazně podprůměrná. Objem obchodů v systému SPAD za dnešní den přesáhl 779 milionů korun, přitom průměrný objem obchodů za poslední rok je podle informací serveru Patria Online 1,328 miliardy Kč.

jap mha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK