Jen k dolaru přechodně posílil na 15leté maximum, euro oslabilo

07.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. září (ČTK) - Kurz japonského jenu vůči dolaru dnes mírně vzrostl a přechodně se dostal na 15leté maximum, euro na devizovém trhu klesalo. Mezi investory se opět obnovila nechuť riskovat za nejistoty kolem evropského bankovního sektoru. Vedle jenu díky tomu zpevňoval také švýcarský frank. Obě měny slouží jako jistější investice v nejistých dobách.

Kurz eura se snížil o 0,9 procenta na 1,2762 USD a o 1,5 procenta na 106,71 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,7 procenta na 83,57 JPY, když 15leté minimum posunul na 83,51 JPY.

Vůči švýcarskému franku klesl kurz eura na rekord 1,2844 CHF a dolar ke švýcarské měně oslabil o 0,3 procenta na 1,0094 CHF.

Nejistotu na trhu posílila zpráva listu Wall Street Journal o nedostatcích takzvaných zátěžových testů evropských bank z července. "Trh věnoval plnou pozornost negativnímu vývoji v Evropě," uvedl hlavní analytik devizového trhu ze společnosti Brown Brothers Harriman.

Otázky kolem zátěžových testů vyvolávají obavy z toho, kolik kapitálu budou muset banky navýšit. Nejistota vzniká také kolem zpráv, podle nichž budou vlády v eurozóně muset tento měsíc získat 100 miliard eur (zhruba 2,5 bilionu Kč), tedy dvojnásobek proti tomu, co získaly v srpnu.

Německá bankovní asociace v pondělí oznámila, že desítka největších bank v zemi bude zřejmě potřebovat dodatečný kapitál 105 miliard eur, aby splnily nové a přísnější kapitálové požadavky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK