Cena zlata stoupla ke 1260 dolarům, nejvýše za dva měsíce

07.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. září (ČTK) - Světová cena zlata dnes vystoupila ke 1260 dolarům za troyskou unci a vyhoupla se nejvýše za více než dva měsíce. Investoři se v obavách z možných přetrvávajících problémů evropských bank uchylují k bezpečným aktivům.

Zlato během dne smazalo ztráty a na promptním trhu se dostalo až na 1259,80 dolaru za troyskou unci, asi deset dolarů nad pondělní závěr. Termínový prosincový kontrakt na newyorské burze COMEX posílil o 7,70 USD na 1258,80 dolaru.

Zlato obchodované v eurech se rovněž vyšplhalo na dvouměsíční maximum 987,92 eura za troyskou unci. Silné zlato vytlačilo i cenu stříbra na dvouapůlleté maximum 20 dolarů za unci.

Dnes na finančních trzích převládala averze investorů k riziku, což kromě zlata zvyšovalo kurzy dolaru, jenu a švýcarského franku a oslabovalo akciové trhy a ropu. Trhy reagovaly na zprávu listu The Wall Street Journal, která poukázala na to, že nedávné zátěžové testy velkých evropských bank podhodnotily podíl potenciálně rizikových vládních dluhopisů v portfoliích některých ústavů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK