Americké akcie dopoledne klesly kvůli obavám o evropské banky

07.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. září (ČTK) - Americké akcie dopoledne oslabily kvůli obnoveným obavám ohledně evropských bank. Obchodníci ve Spojených státech se podle agentury AP vzhledem k absenci domácích ekonomických zpráv soustředili na vývoj v zahraničí.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) se nejsledovanější Dow Jonesův index snížil o 0,6 procenta na zhruba 10.381 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,7 procenta na 1097 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite rovněž o 0,7 procenta na 2218 bodů.

Obavy ohledně evropského bankovního sektoru vyvolaly novinové zprávy o tom, že banky by mohly vlastnit více rizikových vládních dluhopisů, než ukázaly takzvané zátěžové testy. Německá bankovní asociace navíc uvedla, že deset největších německých bank by kvůli nové regulaci mohlo potřebovat nový kapitál v hodnotě 105 miliard eur (2,6 bilionu Kč).

"Je to rozhodně problém, který se stále vynořuje na povrch," řekl k obavám ohledně evropských bank analytik Peter Jankovskis ze společnosti OakBrook Investments. "Nejsem si jistý, jak hluboké jsou tyto obavy v současnosti, ale je to snadná omluva pro stažení části peněz (z akciového trhu)," dodal.

Softwarová společnost Oracle nicméně výrazně posílila po zprávě o tom, že jejím prezidentem se stane Mark Hurd. Ten minulý měsíc odešel z čela výrobce počítačů Hewlett-Packard v důsledku obvinění ze sexuálního obtěžování.

pmh mha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK