Pravidla pro bankovní kapitál hotova, čeká se na potvrzení

07.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. září (ČTK) - Basilejský výbor činitelů centrálních bank a regulačních úřadů se dnes dohodl na konečné verzi nových globálních pravidel pro bankovní kapitál. Banky a investoři však budou mít jasnou představu o klíčové regulaci bankovního sektoru až poté, co pravidla zvaná "Basilej III" schválí nedělní zasedání guvernérů centrálních bank a šéfů regulačních orgánů v basilejském ústředí Banky pro mezinárodní platební vypořádání (BIS).

Výbor podle agentury Reuters uzavřel své zasedání doporučením, kolik kapitálu v poměru k aktivům by banky měly v budoucnu držet, aby se zabránilo opakování podobně hluboké finanční krize, jaká svět postihla v letech 2008 a 2009. Nová basilejská pravidla budou od bank vyžadovat, aby měly proti svým úvěrům a dalším pohledávkám kapitál ve větším rozsahu a kvalitě než dosud.

"Basilejský výbor sdělil, že jejich diskuse jdou podle plánu, ale že žádné další oznámení dnes nepřijde," uvedl pouze mluvčí výboru. Svá doporučení výbor předloží skupině guvernérů a regulačních šéfů pod předsednictvím šéfa Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta.

Nyní platná basilejská pravidla kapitálové přiměřenosti podle ekonomů přispěla k finanční krizi, protože motivovala banky kupovat velká množství hypotečních dluhopisů. Ty byly hodnoceny ratingovými agenturami jako velmi bezpečné, takže banky podle basilejských pravidel proti nim nepotřebovaly zdaleka tolik kapitálu jako proti běžným úvěrům a dalším aktivům.

Basilejský výbor předložil první návrh reforem loni a práce na nových pravidlech má skončit jejich potvrzením na listopadovém summitu skupiny největších ekonomik světa G20. S ohledem na křehkou situaci světové ekonomiky, která se loni teprve vymanila z hluboké recese, výbor některé návrhy počátkem roku zmírnil, nyní však po kritice opět přitvrdil. Pravidla by měla platit od roku 2013.

Podle nepotvrzených informací má být základní směrnice pro kapitál o něco přísnější, než se očekávalo. Německý list Die Zeit v pondělí napsal, že podle posledního návrhu budou muset mít ukazatel základního kapitálu "Tier 1" na úrovni devíti procent, z toho minimum bude šest procent a tři procenta mají sloužit jako "ochranný nárazník". Nejméně pět procent Tier 1 bude přitom muset být v podobě čistého akciového kapitálu nebo zadržených zisků. Současné minimum Tier 1 činí čtyři procenta, z toho dvě procenta jako čistý akciový kapitál.

Zpráva dnes přispěla k oslabení akciových trhů, protože investoři se začali obávat o schopnost některých evropských bank takovýmto požadavkům vyhovět. Banka, která nebude mít kapitál nad "nárazníkovou" úrovní devíti procent, bude muset omezit prémie, dividendy a zpětné výkupy akcií, což se projeví na poklesu její tržní hodnoty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK