Statistici dnes zveřejní zpřesněný odhad HDP za druhé čtvrtletí

08.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní podrobné údaje o vývoji české ekonomiky za druhé čtvrtletí. Podle předběžného odhadu, který úřad publikoval v první polovině srpna, se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,8 procenta ve srovnání s předchozími třemi měsíci a o 2,2 procenta meziročně.

Výkon české ekonomiky podpořil zejména průmysl a vývoz, naopak mírně jej brzdila malá spotřeba domácností, shodli se analytici oslovení ČTK. Velmi příznivá čísla o růstu německé ekonomiky navíc podle nich dávají naději na možnou revizi HDP směrem nahoru.

Hlavním tahounem růstu by měl být průmysl, potažmo export a částečně i investice, řekl ČTK analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Výsledek je podle něj rozhodně slušný, i když ve srovnání se Slovenskem, které meziročně sprintovalo o 4,6 procenta nebo Německem, jež vyskočilo o 4,1 procenta, české HDP poněkud bledne závistí.

"Přestože růst průmyslu a vývozu lámal ve druhém čtvrtletí rekordy, ekonomický vývoj není natolik příznivý a robustní, aby výrazněji došlo k tvorbě pracovních míst. V recesi se dále nachází a bude ještě nacházet stavebnictví a ani služby nevykazují tak dobré výsledky jako průmysl," uvedl analytik Svazu průmyslu a dopravy Oldřich Körner. Nad globálním hospodářským růstem se podle něj nadále vznášejí mnohá rizika. "Nemůžeme pominout ani to, že některá zamýšlená restriktivní opatření vlády a zvyšování daní mohou oslabit obnovující se důvěru spotřebitelů v ekonomické oživení," podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK