MPSV dnes oznámí, jak se v srpnu vyvíjela nezaměstnanost

08.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) dnes zveřejní čísla o počtu nezaměstnaných za srpen. Nezaměstnanost po čtyři měsíce trvajícím poklesu v červenci opět stoupla, a to o 0,2 procentního bodu na 8,7 procenta. Naplnila se tak očekávání analytiků, kteří předpovídali růst nezaměstnanosti zejména kvůli přílivu nových absolventů škol na úřady práce. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostl počet nezaměstnaných o 19.965.

Názory analytiků na další vývoj nezaměstnanosti se různí. Pesimističtější výhled do budoucna má například Svaz průmyslu a dopravy, podle kterého tuzemské firmy ani s pokračujícím oživením nespěchají s nabíráním nových pracovníků. V následujících měsících se tak podle svazu bude míra nezaměstnanosti zvyšovat a zlepšení se dá očekávat v nejlepším případě až ve druhé polovině příštího roku.

"Předpokládáme, že čísla budou hovořit o zvýšení z 8,7 na 8,8 procenta," řekl ČTK například Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Hlavním důvodem je podle něj další příval absolventů škol na úřady práce. "Vývoj mezi červencem a srpnem vždycky hovořil o navýšení nezaměstnanosti až o 0,2 procentního bodu," upozornil Volf.

Naopak Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance se domnívá, že nezaměstnanost o 0,1 procentního bodu klesla na 8,6 procenta. Důvodem je podle něj vyšší zaměstnanost v průmyslu. Tento trend by podle něj mohl pokračovat, ale pouze krátkodobě. "Zima bude velmi negativní a rok 2011 nebude dobrý; bude se propouštět v celé řadě odvětví," řekl.

Nárůst nezaměstnanosti nad devět procent letos očekávají i Pavel Mertlík z Raiffeisenbank či Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. Naopak pokles nezaměstnanosti očekávají například Branislav Hunčík ze společnosti PricewaterhouseCoopers ČR či Kamila Fialová z Komerční banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK