Americké akcie v úterý klesly kvůli obavám o evropské banky

08.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. září (ČTK) - Americké akcie v úterý oslabily. Obnovené obavy ohledně evropských bank posloužily investorům jako důvod k prodeji po silném nárůstu v uplynulém týdnu. Výrazný pokles zaznamenaly akcie bank, energetických společností a výrobců čipů.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 1,03 procenta na 10.340,69 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 1,15 procenta na 1091,84 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,11 procenta na 2208,89 bodu, napsala agentura Reuters.

Obavy ohledně evropského bankovního sektoru vyvolaly novinové zprávy o tom, že banky by mohly vlastnit více rizikových vládních dluhopisů, než ukázaly takzvané zátěžové testy. Německá bankovní asociace navíc uvedla, že deset největších německých bank by kvůli nové regulaci mohlo potřebovat nový kapitál v hodnotě 105 miliard eur (2,6 bilionu Kč).

"Je to rozhodně problém, který se stále vynořuje na povrch," řekl k obavám ohledně evropských bank analytik Peter Jankovskis ze společnosti OakBrook Investments. "Nejsem si jistý, jak hluboké jsou tyto obavy v současnosti, ale je to snadná omluva pro stažení části peněz (z akciového trhu)," dodal.

Softwarová společnost Oracle nicméně posílila o 5,9 procenta po zprávě o tom, že jejím prezidentem se stane Mark Hurd. Ten minulý měsíc odešel z čela výrobce počítačů Hewlett-Packard v důsledku obvinění ze sexuálního obtěžování.

Na devizovém trhu euro výrazně oslabilo, protože obnovené obavy o evropský bankovní sektor zvýšily averzi investorů vůči riziku. V závěru obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 1,4 procenta na 1,2689 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK