Co týden dal?

17.01.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stejně jako každý týden i tento pátek je pro Vás připraven souhrn nejnovějších ekonomických událostí, které se staly během posledního týdne ve světě, u nás doma  i na našem serveru. Pokud jste přes týden neměli čas vše sledovat, tento souhrn je připraven právě pro Vás.

Posledních 7 dní ve světě

Spojené státy ve středu formálně požádaly spojence z NATO o podporu v případě, že vypukne válka proti Iráku. Zástupce NATO uvedl, že Washington předložil návrh šesti forem podpory, které nepočítají s přímým vojenským zapojením spojenců do případného útoku na Irák. USA též žádají například o možnost operovat v leteckém prostoru spojenců a o přístup k jejich vojenským základnám a přístavům. Dále chtějí od NATO letadlo včasné výstrahy a rakety Patriot k obraně proti leteckému útoku.

Francie a Německo se shodly na návrhu, aby v Evropské unii napříště působili dva prezidenti. V Konventu jednajícím o budoucím uspořádání EU předloží plán, podle něhož by se silného šéfa dočkala evropská komise i rada členských zemí. Francouzský prezident Jacques Chirac a německý kancléř Gerhard Schröder se tak rozhodli překlenout vzájemné rozpory a sloučit dva konkurenční pohledy na budoucnost EU.

Severní Korea ve středu oznámila, že je připravena přijmout další opatření proti USA, a to závažnějšího charakteru než bylo rozhodnutí odstoupit od smlouvy. Tisk žádné opatření nespecifikoval, minulý týden však pohrozil, že země obnoví raketové zkoušky. Uvedl také, že Severní Korea by vymazala Spojené státy ze zemského povrchu  "přívaly ohně". 

Elitní panel ekonomů, všeobecně přijímaný jako arbitr hospodářských cyklů ve Spojených  státech, ve středu uvedl, že nemůže dosud s jistotou ohlásit konec americké hospodářské recese. Mnozí analytici věří, že se ekonomika začala zotavovat už koncem roku 2001, výbor však odmítá konec recese ohlásit s tím, že i v loňském roce byla ekonomika značně neduživá. 

Více se každý den dočtete na www.finance.cz

Posledních 7 dní u nás

Český parlament ve středu nezvolil novou hlavu státu, a otevřel tak nové kolo politických  jednání o vhodném nástupci Václava Havla i formě jeho volby. Volba se nyní opakuje podle stejných pravidel, Havlův mandát končí 2.února. 
Jistou účast ve druhé volbě má Václav Klaus, naopak lidovci budou o tom, zda znovu navrhnou Petra Pitharta, ještě jednat. V sobotu rozhodnou o svém kandidátovi sociální demokraté, největším favoritem je podle předsedy poslaneckého klubu Milana Urbana bývalý premiér Miloš Zeman. Unie svobody, která ve středu podporovala Pitharta, bude zřejmě prosazovat přímou volbu prezidenta občany.
Parlament se k druhé volbě prezidenta sejde již za týden, tedy v pátek 24. ledna. Dohodli se na tom předsedové stran na dnešní schůzce u předsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka.

Poslanecká sněmovna dala v pátek po dlouhých diskusích zelenou plánu vlády na poskytnutí pomoci Spojeným státům v případě konfliktu v Iráku. Pro návrh kabinetu hlasovalo celkem 144 přítomných poslanců, 43 jich bylo proti. Senátoři schválili americkou žádost rozšířit český kontingent v Kuvajtu a povolit koaličním jednotkám přesun přes české území již ve čtvrtek. Do akce by se na základě mandátu OSN zapojila česká protichemická jednotka, která je teď umístěná v Kuvajtu v rámci boje proti mezinárodnímu terorismu.

Česká ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí zřejmě více než dvakrát rychleji než o původně oznámených 1,5 procenta, když původní data byla zkreslena chybou ve výpočtu zahraničního obchodu. Chyba ve výkazech celních statistik vedla k úpravě deficitu zahraniční obchodní výměny za červenec až listopad na pouhých 35,2 miliardy korun z původně udávaných 73,9 miliardy korun.

Více se každý den dočtete na www.finance.cz

Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem tohoto týdne v rubrice Fintriky bylo: Co se v roce 2003 zdraží a co zlevní? Každý den jsme pro vás připravili jeden článek, který přinesl informace o cenách z různých oblastí - cestování, telefonování, energie, bydlení či bankovní poplatky.

Na našem serveru máte možnost stáhnout si aktuální formuláře daňových přiznání ve formátu Microsoft Excel. Pokud chcete být přesně informováni o termínech daňových povinností, sledujte aktualizovaný daňový kalendář nebo využijte novou službu mailcentra a nechte si upozornění zasílat do vašeho emailu.

V sekci  Kapitálový trh jsme pro vás spustili nový kalkulátor, který vám poradí, do jakého podílového fondu investovat. Investiční rádce vám seřadí fondy od nejlepšího k nejhoršímu podle toho, jak dokázali zhodnotit vloženou částku.

Každý čtvrtek vám přinášíme nový díl seriálu o indexových certifikátech. Tento týden vyšel jeho druhý díl s názvem Strategické certifikáty.

V sekci Bankovnictví jsme pro vás zaktualizovali a rozšířili informace o podmínkách jednotlivých typů a druhů platebních karet,které vydávají banky v ČR.

Od nového roku stavební spořitelny změnily své sazebníky. Ve většině případů se zvedly, a to rapidně, ceny za vedení účtů (vkladový, úvěrový, překlenovací).

Anketa

Největší událostí tohoto týdne byla bezpochyby volba nového českého prezidenta. A proto jsme se vás v naší anketě celý týden ptali, koho z daných kandidátů byste zvolili vy. Hlasování se zůčastnilo téměř 800 čtenářů. A jak to tedy dopadlo? Podívejte se na graf.


Petra Pitharta
Jaroslava Bureše
Miroslava Kříženeckého
Václava Klause

 

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU