Chraňte se před zaměstnavatelem!

31.01.2003 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pojištěním odpovědnosti se chráníme proti škodám, které  můžeme způsobit. Vyhneme se tak  neočekávaným starostem a finančním obtížím. Jedním je i pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnavateli při výkonu povolání.

Pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnavateli při výkonu povolání patří asi mezi nejznámější. Nesmíme však zapomenout, že pojištěním odpovědnosti se můžeme chránit i v jiných případech. Výčet všech  možností by byl poněkud dlouhý. Pro informaci, jedná se například o  pojištění odpovědnosti za škodu: způsobenou  v běžném občanském životě, v souvislosti s vlastnictvím a držbou nemovitosti, vlastníka a opatrovatele zvířete atd. Většina dalších pojištění odpovědnosti se potom vztahuje spíše na odpovědnost v souvislosti s výkonem činnosti, které využijí především podnikatelé a firmy.


Pojištění, o němž bude v následujících řádcích řeč je pojištěním, kterým se zaměstnanec chrání v případě, že způsobí škodu svému zaměstnavateli, s nímž je v pracovně právním vztahu (§ 172 Zákoníku práce). 

Čtyřapůlnásobek měsíčního výdělku

Podle Zákoníku práce může zaměstnavatel vyžadovat po zaměstnanci náhradu škody do maximální výše 4,5 násobku zaměstnancova průměrného měsíčního výdělku (§179 odst. 2 ZP  Výše náhrady škody způsobené z nedbalosti nesmí přesáhnout u jednotlivého zaměstnance částku rovnající se čtyřapůlnásobku jeho průměrného měsíčního výdělku před porušením povinnosti, kterým způsobil škodu. Toto omezení neplatí, byla-li škoda způsobena v opilosti, kterou si sám přivodil, nebo po zneužití jiných návykových látek).

Celé pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání se odvíjí právě od částky uvedené v Zákoníku práce. Při uzavírání smlouvy je třeba volit pojistnou částku právě podle vypočteného čtyřapůlnásobku určeného  z průměrného měsíčního výdělku zaměstnance. Nemá smysl uzavírat pojištění s vysokou pojistnou částkou, máte-li nízký příjem, protože toto pojištění se vztahuje pouze na částku, kterou může zaměstnavatel po zaměstnanci požadovat jako náhradu škody a její maximální výše je v zákoně stanovena.  Pojišťovny, ale většinou neurčují každému klientovi pojistnou částku individuálně, naopak mají  pojistné částky pevně stanoveny. Lze se tedy setkat s pojišťovnou, jejíž minimální částka pro toto pojištění je 30 000  Kč, u jiné to může být až 100 000 Kč.
 
Používáte vozidlo zaměstnavatele?

Při uzavírání pojistné smlouvy za škodu způsobenou zaměstnavateli při výkonu povolání je kromě výše výdělku též rozhodující, zda  zaměstnanec při své práci používá  vozidlo zaměstnavatele.  Pojišťovny obvykle mívají pro pojistnou částku určeny dvě sazby pojistného, jednu vyšší, která v sobě zohledňuje vyšší riziko plynoucí z používání služebního automobilu, a druhou nižší pro zaměstnance, kteří k výkonu svého povolání nepoužívají vozidlo zaměstnavatele.

Méně obvyklá je přirážka za rozšíření odpovědnosti za škodu způsobenou z výkonu povolání i na území mimo České republiky a rozlišení pojistného podle různých funkcí a povolání zaměstnanců. Většina pojišťoven dělí odpovědnost pouze podle toho, zda zaměstnanec řídí, či neřídí vozidlo zaměstnavatele.

Pozor na výluky!

Další část, které by měl klient při uzavírání smlouvy věnovat pozornost jsou výluky z pojištění. Jedná se o vyjmenované  škody, za které pojišťovna nebude  plnit. Pojišťovny uvádějí mezi výluky (výluky nad rámec všeobecných pojistných podmínek), které se přímo vztahují k odpovědnosti za škody při výkonu povolání. Pojištění se nevztahuje na  odpovědnost za škodu způsobenou pojištěným:

  • po požití či aplikaci alkoholických nápojů nebo jiných psychotropních  nebo omamných látek
  • na činnosti konané na základě dohod o provedení práce
  • vyrobením vadného výrobku, nebo vadnou manuální prací
  • vzniklou zaměstnavateli zaplacením majetkové sankce (včetně pokut), uložené v důsledku jednání pojištěného
  • zaměstnavateli, jeho sídlo nebo místo podnikání není na území ČR
  • na pneumatikách a dopravovaných věcech s výjimkou škod při dopravní nehodě
  • aj.

Podle zaměstnání by tedy měl klient volit, zda případně nemůže způsobit škodu, která je ve výlukách u dané pojišťovny.


Kolik pojišťovna zaplatí?

Při uzavírání pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu povolání je  nutné aby se budoucí klient zajímal o maximální částku, kterou bude pojišťovna ochotna zaplatit dojde-li k nějaké pojistné události. Pojišťovny v případě plnění  požadují po klientovi,  aby se na částce, kterou po něm požaduje zaměstnavatel podílel, a to formou spoluúčasti. Spoluúčast klientů se  pohybuje od 20 do 30 % z nárokované částky zaměstnavatelem, případně je určena jako pevná částka.
Dalším omezením je výše maximálního plnění  pojišťovny v průběhu ročního pojistného období. Pojišťovny plní při jedné události maximálně do výše pojistné částky, v případě opakovaného plnění  v průběhu roku je to u jednotlivých pojišťoven rozdílné. Maximální plnění za roční pojistné období, i v případě opakovaného plnění, mají stanoveno od  jednonásobku do dvojnásobku pojistné částky.


Pokud jste zaměstnanec a chcete se vyhnout riziku náhrady škody způsobené zaměstnavateli, navštivte naše Prodejní centrum, kde si můžete nejen pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnavateli při výkonu povolání on-line uzavřít.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ