Co týden dal?

31.01.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stejně jako každý týden je pro Vás připraven souhrn událostí, které se staly během posledního týdne ve světě, u nás doma  i na našem serveru. Pokud jste přes týden neměli čas vše sledovat, tento souhrn je připraven právě pro Vás.

Posledních 7 dní ve světě

Celý svět žije v obavách z možného konfliktu v Iráku. Zlom měla přinést pondělní zpráva o zbrojních kontrolách na iráckém území. Šéf inspekčního týmu OSN Hans Blix s ve zprávě kritizoval Irák za nedostatečné objasnění mnoha otázek. Zároveň ale upozornil, že jiné státy zase nedodávají důkazy na podporu tvrzení o existenci zakázaných zbraní v Iráku.  Zprávu o kontrolách iráckého zbrojního arzenálu, které začaly loni v listopadu, přednesl také šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii OSN (MAAE) Muhammad Baradej, který požádal o prodloužení inspekcí o několik měsíců. Jaderné zbraně podle něj Irák nemá a bude to možné dokázat. Poznamenal však, že inspektoři očekávají od Iráku více informací o jeho snahách získat uran. (USA zahajují poslední iniciativu k odvrácení války)

Evropa není jednotná v otázkách na Irák. Zatímco osm evropských politických představitelů premiéři Británie, Španělska, Itálie, Portugalska, Maďarska, Polska, Dánska, včetně prezidenta ČR Václava ve čtvrtek ve společném článku podpořilo USA v bitvě proti Iráku,  podpis představitelů Německa a Francie chyběl.

Ve středu v 9 hod ráno byla ukončena šestihodinová stávka slovenských železničářů, kteří stávkovali proti chystaným úsporným opatřením: snižování zaměstnanosti, rušení osobní dopravy na 25 regionálních tratích a redukci asi 200 vlakových spojů. Stávka se dotkla zhruba jedné třetiny z 2000 denně vypravovaných vlakových spojů.

Ani při čtvrtečním jednání nebyly odstraněny všechny sporné body v návrhu české přílohy ke Smlouvě o rozšíření K EU. Vážně tak byl ohrožen pracovní termín 31. ledna, kdy unie chtěla mít smlouvu v anglické verzi hotovou. Konečné znění anglické verze Smlouvy o přistoupení má být předloženo Výboru stálých zástupců (COREPER) příští týden ve čtvrtek. Smlouva bude podepsána na nejvyšší úrovni 16. dubna v Aténách. 

Posledních 7 dní u nás

Celý tento týden je ve znamení jednání stran o nových možných kandidátech, kteří by se mohli utkat ve třetím kole prezidentských voleb, poté kdy ani ve druhém kole, které proběhlo 24.1.2002, nebyl zvolen žádný z kandidátům prezidentem. Od 3. 2. 2002 tak naše republika nebude mít prezidenta.

Prezident Václav Havel se celý týden loučil. V úterý se český prezident Václav Havel setkal se svými protějšky z Polska a Rakouska Alexandrem Kwaśniewskim a Thomasem Klestilem, kteří se přijeli s Havlem  rozloučit, neboť již v neděli mu skončí prezidentský mandát. Ve středu potom  Václav Havel navštívil Slovensko, což byla jeho poslední zahraniční cesta ve funkci prezidenta. V neděli 2.února přesně o půlnoci zmizí z Pražského hradu prezidentská zástava.

Od pondělí pokračuje hlavní líčení v kauze krachu Moravia Banky.  Státní zástupce viní 17 bývalých bankéřů a manažerů majetkově propojených firem. V rámci procesu před soud předstoupí více než 100 svědků a výslechy potrvají následující čtyři týdny.

Stejně jako celý svět, tak i naše republika se připravuje na možnou válku s Irákem. V pondělí večer odstartoval z pražského ruzyňského letiště první z letounů, které převáží materiál a vojáky posilující českou protichemickou jednotku v Kuvajtu. Celkem jednotku posílí 107 mužů a žen a vznikne tak 1. prapor protichemické, radiační a biologické ochrany. S mandátem OSN k akci proti Iráku se do operace zapojí, v opačném případě zasáhne pouze v případě, že v oblasti budou použity zbraně hromadného ničení.

Od 1. dubna letošního roku by měla vzrůst spotřební daň z cigaret a lihu. Změny vyplývají z návrhu novely zákona o spotřebních daních, který ve středu schválila vláda. Podle novely by daň u nejprodávanějších cigaret měla vzrůst zhruba na 44 procent z nynějších 40 procent z ceny. Daň za litr 100procentního lihu by se měla zvýšit na 265 korun z 234 Kč.

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek překvapivě snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Základní repo sazba tak klesla na historicky nejnižších 2,50 procenta. Bankovní rada snížila i ostatní sazby. Lombardní sazba klesla na 3,50 procenta a diskontní sazba na 1,50 procenta. Změny platí od pátku 31. ledna.

Předsedkyně Českého statistického úřadu Marie Bohatá dnes rezignovala na funkci. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že statistický úřad Evropské unie Eurostat shledal pochybení při zpracování statistiky zahraničního obchodu nejenom na straně Generálního ředitelství cel, ale i na straně ČSÚ.

Více se každý den dočtete na www.finance.cz

Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem tohoto týdne v rubrice Fintriky bylo: Za sněhem do Evropy. Každý den jsme pro vás připravili jeden článek, který přinesl informace o lyžování v Evropě. Podívali jsme se do Rakouska, Itálie, Francie, Švýcarska a také na Slovensko.

Na našem serveru máte možnost stáhnout si aktuální formuláře daňových přiznání ve formátu Microsoft Excel.  Každý, kdo si nyní stáhne daňové přiznání, může získat slevovou poukázku od klenotnictví Moon ve výši 1.000 Kč.

Každý čtvrtek vám přinášíme nový díl seriálu o certifikátech. Tento týden vyšel jeho druhý díl s názvem Exotické certifikáty.

Anketa

I když nepřímo, všichni si uvědomujeme možné nebezpečí, které hrozí s možným konfliktem v Iráku. Proto jsme si i pro anketu tohoto týdne vybrali toto téma. Ptali jsme se Vás zda souhlasíte s nasazením naši vojáků ve válečných operacích v Iráku. Více jak polovina z odpovídajících je proti nasazení našich vojáků, 20% procent je pro nasazení pouze za určitých podmínek a pouze necelých třicet procent je jednoznačně pro. 

Souhlasíte s nasazením našich vojáků ve válečných operacích v Iráku?

 


Ne
Ano
Ano - ale jen za určitých podmínek

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU