Trh kancelářských prostor se rozvíjí

21.02.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nové nájemce našlo v roce 2002 na českém trhu 143 757 m2 kvalitních kancelářských prostor.  Trh si tak nadále udržuje vysokou dynamiku růstu, který se v posledních letech pohybuje v průměru 140 – 160 000 m2 nově pronajaté kancelářské plochy ročně.

Naprostá většina zájemců přitom směřuje do Prahy, která dnes disponuje 1,27 milióny m2 moderních kancelářských ploch.

První pololetí roku 2002 se projevilo velmi slabým zájmem (oproti stejnému období předchozího roku byl zaznamenán propad v množství pronajaté plochy o 44%), výrazné oživení přišlo až v druhém pololetí. To bylo sice poznamenáno srpnovými povodněmi, majitelé postižených nemovitostí však zareagovali nečekaně rychle a během několika měsíců byla obnovena infrastruktura i v nejhůře postižených oblastech Prahy.

Velké poptávky přicházely především z řad bankovních a pojišťovacích institucí. K hledání nových prostor je vedou dva hlavní důvody – za prvé český finanční trh stále není vyzrálý, banky přicházejí na trh s novými produkty jako např. kreditní karty nebo hypotéky. Pro prodej těchto produktů potřebují odpovídající kvalitní moderní prostory,“ říká Andrew Thompson z Cushman & Wakefield Healey & Baker, předního světového poradce v oblasti nemovitostí.

Druhým důvodem je probíhající restrukturalizace v těchto sektorech, například nedávný prodej Komerční banky francouzské Societe Generale nebo převzetí Zürich Pojišťovny společností Generali Pojišťovna. Zájem o nové kanceláře ale projevují také firmy z farmaceutického průmyslu a spotřebního zboží a poptávku jsme zaznamenali také od státních institucí,“ doplňuje Thompson.  

Pro dnešní český trh s kancelářskými prostorami je charakteristická rostoucí náročnost nájemců, kteří vyhledávají výborně umístěné a vybavené projekty. „Objekty musí uspokojovat zvyšující se požadavky firem například na vybavení požárními a bezpečnostními systémy. Nájemci se chovají velmi obezřetně a ke stěhování přistupují pouze v případě zajištění uspokojivých nájemních a obchodních podmínek,“ říká Thompson a dodává: „Převažuje zájem o nově vybudované prostory a trh se stává stále sofistikovanějším a inovativnějším.

City Monitor, průzkum hodnotící podmínky pro podnikání v evropských městech, který koncem roku 2002 zveřejnila společnost C&W/H&B,  vynesl české hlavní město na 16. příčku. Praha však trpí nedostatkem kancelářských prostor v centru města (Praha 1 a část Prahy 2), kde poptávka několikanásobně překračuje nabídku. Odborníci z C&W/H&B proto očekávají, že tento nedostatek bude kompenzován prostorami v širším centru a v okrajových částech (Praha 3, 4, 5 a 8). Například na Praze 8 Danube House nabídne 20 000 m2 vysoce sofistikované kancelářské plochy. Otevření je naplánováno na letošní duben. Na jaře  bude také otevřena Flora Plaza na Praze 3. Nové kanceláře jsou navrženy  i na Smíchově, což navazuje na úspěšné dokončení budov jako Zlatý Anděl v roce 2000 a Anděl City v roce 2002 v rámci celkové obnovy této městské čtvrti.

Nájemci, kteří pro svoji obchodní činnost nepotřebují nutně umístit své kanceláře do centra města, se poohlížejí spíše po nemovitostech v okrajových částech. „Vedou je k tomu finanční důvody. Zatímco průměrná cena za 1 m2 na okraji Prahy se pohybuje okolo 14 –16 EUR měsíčně, v Praze 1 to je 18 – 19 EUR za měsíc,“ vysvětluje Andrew Thompson z C&W/H&B. „Letos však předpokládáme  lehký převis poptávky nad nabídkou i v těchto lokalitách, což může následně vyvolat tlak na růst nájemného i zde,“ dodává Thompson.

... tisková zpráva Cushman & Wakefield Healey & Baker

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU