Co týden dal?

21.02.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stejně jako každý týden je pro Vás připraven souhrn událostí, které se staly během posledního týdne ve světě, u nás doma  i na našem serveru. Pokud jste přes týden neměli čas vše sledovat, tento souhrn je připraven právě pro Vás.

Posledních 7 dní ve světě

V pondělí vyhuboval francouzský prezident Jacques Chirak státům usilujícím o členství v EU kvůli tomu, že stojí za Washingtonem v jeho snaze o odzbrojení Iráku. Obvinil je z nepřístojného chování a řekl, že "propásli jedinečnou příležitost být zticha".  Politici střední a východní Evropy následně nařkli francouzského prezidenta že používá zastrašovací taktiku. Současně odmítli jeho výzvy ke zmírnění halasné podpory USA v jejich politice vůči Iráku. Chirakův výpad ve všech osmi postkomunistických zemích zvýšil míru nedůvěry a přispěl tak k obavám, že od nich Paříž za příslib členství očekává ponížené projevy vděčnosti. Více podrobností o tomto incidentu, který zahýbal celou Evropou se můžete dočíst v článku nazvaném "Nebudeme zticha, pane Chiraku, říká střední Evropa".

Krátká vála s Irákem by mohla snížit výstup světové ekonomiky v příštích několika letech o jedno procentu a do roku 2010 o více než bilion dolarů, uvedli ve čtvrtek australští vědci. Podrobnější informace - Krátká válka s Irákem by stále svět bilion dolarů - studie

Německý soud ve středu poslal na 15 let do vězení 28letého Maročana za to, že pomáhal pachatelům útoků na USA z 11. září 2001. Soudce jej viní z účasti na vraždě 3066 lidí v New Yorku a Washingtonu a ze členství v teroristické organizaci. Proces je prvním případem, kdy je odsouzena osoba podezřelá z napomáhání útokům z 11. září. (Spolupachatel útoků na USA dostal 15 let žaláře).

Americký obchodní deficit v prosinci překvapivě stoupl o 10,6 procenta na rekordní hodnotu 44,2 miliardy dolarů. Oznámilo to ve čtvrtek federální ministerstvo obchodu. Po nečekaně slabých statistických datech ze Spojených států výrazně oslabil také dolar.

Více se každý den dočtete na www.finance.cz/reuters a na www.finance.cz

Posledních 7 dní u nás doma

Union banka, kontrolovaná italskou investiční firmou Invesmart, v pátek oznámila, že uzavřela pobočky a zastavila platby. Union banka na své internetové stránce uvedla, že možná nebude schopna splnit své finanční závazky a vede jednání s centrální bankou. Oficiální tiskové zprávy o dění v Union bance.

Jednoznačným favoritem občanů na funkci hlavy státu je Václav Klaus (ODS). Podle výsledků únorového průzkumu agentury RCA Research jej za prezidenta chce 36 procent lidí. Další osobnosti se těší mnohem menší podpoře. Předsedu Senátu Petra Pitharta (KDU-ČSL) by na Hradě rádo vidělo jen sedm procent a vysokoškolského profesora Jana Sokola pouhá dvě procenta lidí. Shodně čtyři procenta účastníků průzkumu uvedly, že si v nejvyšší ústavní funkci přeje bývalého premiéra a předsedu ČSSD Miloše Zemana, zpěváka Karla Gotta a ombudsmana Otakara Motejla. Herce a moderátora Marka Ebena chtějí za prezidenta tři procenta dotázaných. Pětina lidí neví, koho si na Hradě přejí, dvaadvacet procent respondentů jmenovala jinou osobnost.

Na nigerijském velvyslanectví v Praze byl ve středu zastřelen vysoce postavený diplomat a další zaměstnanec ambasády vyvázl se zraněním. (Nigerijský diplomat zastřelen na ambasádě v Praze)

Letiště v Praze-Ruzyni je nyní zřejmě jedním z nejstřeženějších míst v České republice. Kvůli obavám z teroristického útoku pomáhá s jeho ostrahou také armáda, která s sebou přivezla i techniku. Speciálním radarem, který nese označení Průzkumný a pozorovací komplet Sněžka, mohou vojáci například sledovat jakýkoliv pohyb v okruhu devíti kilometrů. O zpřísnění bezpečnostních opatření rozhodl v pátek Ústřední krizový štáb. Netýkají se jen Ruzyně, ale třeba také jaderné elektrárny v Dukovanech na Třebíčsku či přehrad. V pondělí vláda vyhověla žádosti policie a slíbila v případě nutnosti pomoc 2500 vojáků.
Zvýšená bezpečnostní opatření v České republice nevyvolala přímá hrozba teroristického útoku, ale vývoj mezinárodní situace. Podle představitelů policie je pravděpodobné, že opatření budou platit nejméně do konce února, kdy se má vyjasnit situace kolem možného válečného konfliktu s Irákem.

Spojené státy už po České republice nepožadují, aby v březnu vyslala do Afghánistánu prostějovské vojáky z jednotky speciálních sil. Od žádosti ustoupily poté, co česká vláda posílila protichemickou jednotku v Kuvajtu.

V červnu příštího roku si budou moci občané České republiky poprvé zvolit své poslance do Evropského parlamentu. Poslanecká sněmovna se totiž připojila k Senátu a schválila zákon o volbách do europarlamentu. Česko v něm bude mít 24 poslanců. Občané by je měli poprvé volit 14. a 15. června příštího roku. Do doby, než si občané své zástupce zvolí, bude zemi zastupovat 24 pozorovatelů, které ze svých řad vyberou sněmovna a Senát.

Více se každý den dočtete na www.finance.cz/reuters a na www.finance.cz

Posledních 7 dní na našem serveru

Dnes v ranních hodinách bohužel opět ožilo naše KRIZOVÉ CENTRUM. V souvislosti s nejasnou situací v Union bance, která dnes uzavřela pobočky, Vám v něm budeme přinášet nejnovější zprávy a analýzy. Věříme, že celá situace dopadne pro všechny zúčastněné strany dobře.

V Krizovém centru se můžete mimo jiné dočíst:

  • Aktuální zprávy a informace o Union bance
  • Obecná charakteristika bankovních krizí
  • Problémy českých bank v 90. letech
  • Příčiny krizí bank z 90. let
  • Pojištění vkladů
  • Praktické odkazy
  • Problémy pojišťoven
  • Krach Private Investors

 

Téma tohoto týdne rubriky Finanční triky: Přes Internet levněji. Dozvíte se zde, co vše si lze přes internet koupit či objednat, jak internetové obchody vlastně fungují a o kolik Vás takový nákup přijde levněji.

Chcete ušetřit na daních? Nezapomeňte si odečíst část zaplacených příspěvků z penzijního připojištění od základu daně. Uzavřením penzijního připojištění prostřednictvím prodejního centra získáte jako bonus jeden příspěvek od nás zdarma. Informujte se prosím v oddělení Penzijní připojištění.

Jistě také vlastníte platební kartu a neradi u sebe nosíte spoustu peněz v hotovosti. V sekci Bankovnictví jsme pro Vás připravili nový tip. Tentokrát se v Rádci dozvíte, co dělat, když chcete platit v obchodě kartou.

Jakou barvu na stěnu nebo na podlahu? A jaká se hodí do ložnice nebo do pracovny? Barvy v interiéru. To je název nového seriálu, jehož jednotlivé díly si můžete přečíst na stránce www.finance.cz/dane-a-mzda/kalkulacky-a-aplikace/nemovitost.

Stále si na našem serveru můžete stáhnout aktuální formuláře daňových přiznání ve formátu Microsoft Excel. Tentokrát od nás získáte navíc i prémii v podobě slevové poukázky do klenotnictví Moon ve výši 1.000Kč.

Pokud chcete být přesně informováni o termínech daňových povinností, sledujte aktualizovaný daňový kalendář nebo využijte novou službu mailcentra a nechte si upozornění zasílat do vašeho emailu.

Anketa

Vzhledem k tomu, že v současné době jsou daňová přiznání velice aktuálním tématem, zaměřili jsme také naši anketu tímto směrem. Tento týden jsme se Vás ptali na vaši zkušenost s novými formuláři daňového přiznání. Je pravda, že jsou letos jednodušší?

Jak můžete vidět na gragu, většina účastníků naší ankety (48%) má bohužel špatné zkušenosti s vyplňování daňového přiznání a zastává názor, že jednodušší nejsou. Necelých 30 % zúčastněných je ale naprosto opačného názoru a domnívá se, že se vyplňování daňového přiznání oproti loňsku opravdu zjednodušilo.


ano
ne
nevím

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU