Tržby Hartmann-Rico v Česku do září vzrostly o desetinu

30.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Výrobce zdravotních prostředků Hartmann-Rico za tři čtvrtletí letošního roku zvýšil v Česku tržby zhruba o deset procent na 2,3 miliardy korun. Nejvíce k růstu přispěl prodej výrobků pro operační sály, jako jsou například rukavice nebo dezinfekce. Firma to dnes oznámila na tiskové konferenci. Další hospodářské výsledky nesdělila.

Za prvních devět měsíců roku se firmě zvýšily také výnosy za výrobky pro inkontinentní pacienty. Klesly jí naopak tržby u pomůcek pro hojení ran. Podíl vývozu na tržbách do září vzrostl o 11 procent na 1,4 miliardy korun.

Evropské trhy se podle generálního ředitele Hartmannu-Rico v Česku Lubomíra Páleníka letos stabilizovaly. "Přesto není růst tak dynamický, jak jsme předpokládali. V letošním roce na to mělo vliv především rapidní zdražování všech klíčových výrobních surovin jako latexu či celulózy," řekl šéf společnosti. To si vyžádalo na úrovni celé skupiny přijetí úsporných opatření, jejichž cílem bylo zvýšení produktivity. "Tento trend a nadcházející úsporná opatření budou hlavními faktory, které ovlivní hospodaření celé společnosti v roce 2011," dodal Páleník. Firma se podle něj nevyhne ani zvýšení cen některých výrobků.

Hartmann-Rico je druhou největší dceřinou firmou německé skupiny Hartmann. V Česku v současnosti zaměstnává kolem 1300 lidí. Hlavní domácí výrobce zdravotnických a hygienických potřeb má své závody ve Veverské Bítýšce na Brněnsku, Chvalkovicích na Náchodsku a Havlíčkově Brodě. Společnost již dříve uzavřela závod v Mostě, kde propustila 111 zaměstnanců.

Koncern Hartmann s mateřskou firmou v Německu zaměstnává přibližně 9500 lidí, z toho více než 60 procent mimo Německo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK