Co týden dal?

21.03.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Přečtěte si souhrn toho nejžhavějšího, co se stalo během posledního týdne ve světě, u nás doma i na našem serveru. Ve čtvrtek v noci začala válka v Iráku a lidé po celém světě demnostrují proti válce, Union banka přišla o licenci, příloha Hypotéky 2003 a mnoho dalšího...

Posledních 7 dní ve světě

Událostí číslo jedna tohoto týdne je bezesporu válka v Iráku. Ve čtvrtek 20. března v 30:30 SEČ zahájily Spojené státy válku, jejímž cílem je svrhnout iráckého prezidenta Saddáma Husajna, útokem na vybrané cíle v Bagdádu pomocí "neviditelných" bombardérů a střel s plochou dráhou letu. Bylo to půl druhé hodiny poté, co vypršelo americké ultimátum pro Husajna, aby zabránil válce odchodem ze země. Masivní útok po zemi i ze vzduchu by měl podle amerických představitelů přijít až za několik dní. Saddám Husajn odpověděl vypálením dvou raket na Kuvajt a vyzval svůj lid k obraně země. Americké a britské pozemní jednotky postupují dále a v pátek ráno byly už 150 kilometrů ve vnitrozemí.

Na vyostření situace v Iráku a zahájení války zareagovaly ihned ceny ropy, které se ve čtvrtek propadly na tříměsíční minimum. Řada investorů stále spoléhá na to, že válka brzy skončí. Světové ceny ropy se však od čtvrtečních nočních hodin mírně zvyšují, trh sleduje poslední vývoj situace v Iráku.

Americký dolar v pátek rostl vůči významným měnám s tím, jak americké a britské jednotky postoupily za podpory dělostřelectva hlouběji do vnitrozemí. Trh ale zřejmě ještě není přesvědčen o tom, že válka proběhne hladce a brzy skončí. Investoři jakoby vyčkávali. Přemýšlejí o tom, jak moc asi konflikt poškodí irácká ropná pole a zda nemají Iráčané nějaké eso v rukávu, se kterým teprve vyrukují.

Vztahy EU a USA jsou kvůli irácké válce v krizi. Předsednická země Evropské unie Řecko to ve čtvrtek uvedla poté, co Washington zahájil útok na Irák bez souhlasu Organizace spojených národů (OSN).

Další zprávy o vývoji IRÁCKÉ KRIZE i o jejím dopadu na světovou ekonomiku najdete v našem krizovém centru a ve zpravodajství Reuters.

Posledních 7 dní doma

Stát zaplatí 10,4 miliardy korun společnosti CME až podle toho, jak dopadne soudní řízení ve Stockholmu. Rozhodla o tom vláda. Česká republika se u stockholmského soudu domáhá prohlášení neplatnosti arbitráže, jež o odškodnění firmě CME rozhodla. Ministr financí Bohuslav Sobotka má přitom za úkol se CME jednat o maximálním snížení úroků z dlužné částky. Ta se totiž denně zvyšuje asi o dva miliony korun. Pro případ, že ČR neuspěje u odvolacího soudu, zahájil kabinet přípravy na případné plnění vůči CME. Vláda proto schválila návrh změny letošního rozpočtu, jehož výdaje by se měly zvýšit o 10,6 miliardy korun na případnou úhradu dluhu vůči CME.

Výkon české ekonomiky loni postupně zpomaloval v posledním čtvrtletí rostl tempem 1,5 % po revidovaných 1,7 % ve třetím kvartále, čímž zklamal očekávání trhu.

Záchranářské práce v Union bance narazily na neprostupnou zeď odporu státních orgánů vůči předloženým plánům na ozdravění strádajícího ostravského ústavu. ČNB v úterý oznámila, že odebrala UB bankovní licenci, protože banka "nepředložila realistický ozdravný plán, který vy znamenal obnovení její platební schopnosti a ozdravění finanční situace banky". Toto rozhodnutí je však prvoinstanční. Union banka se proti němu chystá podat rozklad a bude se dále snažit přesvědčit centrální banku, že nemá důvod k odebrání licence. Mezi novými argumenty by se mělo objevit i to, že potenciální zájem o Union banku projevili noví investoři. Předseda představenstva a generální ředitel Union banky Roman Mentlík požádal dozorčí radu o uvolnění ze svých funkcí v bance. Dozorčí rada jeho žádosti vyhověla. Mentlík do banky nastoupil v době její krize a v jejím čele působil pouze necelý měsíc. Mentlík tvrdí, že je i nadále přesvědčen o realistickém základu plánu a jeho proveditelnosti. Za současné situace podle něj nelze banku řídit, vyvést ji z kritické situace a nalézt řešení směřující ke standardnímu fungování instituce.

Česká národní banka zahájila ve čtvrtek také správní řízení o odnětí licence Plzeňské bance. Ještě týž den informovala Fond pojištění vkladů, který by měl zahájit přípravy na výplaty pojištěných vkladů klientů. Banka se má k zahájení správního řízení vyjádřit do konce března. Důvodem pro zahájení správního řízení je, stejně jako u UB, porušení povinnosti banky udržovat svou platební schopnost.

Pražské letiště Ruzyně snížilo kvůli válečnému konfliktu v Iráku přistávací poplatky pro všechny letecké dopravce na polovinu. České správa letišť tak chce pomoci zmírnit finanční dopady válečného konfliktu na leteckou dopravu. Slevy budou platit až jeden měsíc. Kvůli válce správa letišť přijala zostřená bezpečnostní opatření, které bude podle situace dále posilovat. Posilování se podle mluvčí může dotknout jak ostrahy letiště, tak i rozšíření předletových bezpečnostních kontrol a může být i omezen přístup osob do terminálu.

Cestovní kanceláře začaly po zahájení války stahovat své klienty z Egypta. Kromě CK Fischer a Exim Tours, které zrušily prodej dalších zájezdů do Egypta již ve středu, dnes také druhá největší CK Čedok a třetí největší CK Firo-Tour zrušila lety do Egypta. Čedok podle mluvčího Tomáše Brejchy zrušil dva nejbližší termíny odletů, a to v pátek 21. března a v úterý 25. března. Klienti mají možnost zájezdy přeložit na pozdější termín nebo si vybrat jinou destinaci s desetiprocentní slevou. Klienty CK z Egypta stahuje v termínech, kdy jim dovolená končí. Podle Brejchy je situace v Egyptě normální, klientům nic nehrozí, a CK proto zatím nevidí důvod jim dovolenou krátit.

Posledních 7 dní na našem serveru

Server Finance.CZ vyhrál kategorii "NEJLEPŠÍ STRÁNKA O FINANCÍCH" v třetím ročníku výročních internetových cen Zavináč 2002, které vyhlásila dne 20.3.2003 Akademie českého internetu.

Tématem pravidelné rubriky FinTriky tohoto týdne byly články se společným jmenovatelem Jak nakupovat bez peněz.

Nejžhavější novinkou je spuštění našeho Poradenského centra v zcela novém kabátu. Mezi změny patří nejen nová grafika, ale i zkvalitnění našich bezplatných i placených poradenských služeb na adrese poradna.finance.cz.

V souvislosti s válkou v Iráku jsme vytvořili novou sekci v Krizovém centru http://www.krizovecentrum.cz/iracka_krize/, kde vás informujeme o situaci a  o vlivu války na českou i světovou ekonomiku.

V pondělí 17.3. 2003 byla spuštěna první komerční příloha portálu www.finance.cz - HYPOTÉKY. Partnery této přílohy se stali Wüstenrot hypoteční banka a HVB s hypotečním produktem Majordomus.

Anketa

Premiér Vladimír Špidla minulý týden odvolal ze své funkce ministra průmyslu a obchodu Rusnoka. V anketě tohoto týdne jsme se vás proto zeptali, zda si myslíte, že by mělo dojít i k dalším změnám ve vládě. Na výsledky vašeho hlasování se můžete podívat níže.


Ne. Rusnok stačí
Ano. Adeptů je více
Premiér by měl začít sám u sebe
Odstoupit by měla celá vláda

 

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU