Co týden dal?

04.04.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I tento týden pro Vás máme připraven souhrn nejzajímavěších informácí: Válka pokračuje - Spojenci míří k bagdádu, Zmatky kolem Union banky, Od smlouvy na výstavbu dálnice D47  vláda odstupuje, Schválena smlouva o přístupu k EU ....

Posledních 7 dní ve světě

I nadále zůstává ve světovém dění na prvním místě válka v Iráku. Spojenci dále bombardují vybrané cíle v Iráku. Spojenecká vojska postupují směrem k Bagdádu (Američané bombardují Bagdád, s dobytím nespěchají, Bush brání Rumsfelda vůči kritikům z řad Pentagonu, Američané dobyli most přes Tigris, míří k Bagdádu, Americká vojska jsou už 30 kilometrů od Bagdádu -zdroj, Předvoj americké pěchoty je 10 km od hranic Bagádu -armáda, Američané se připravují na boj o bagdádské letiště -mluvčí).
Na informace o probíhajících bojích reagují nejen burzy (Strašidlo vleklé války sráží evropské burzy dolů, Americké burzy slábnou kvůli obavám z dlouhé války,  Americké burzy rostou, irácká válka probouzí naděje, Dolar posiluje díky postupu Američanů v Iráku, Evropské burzy s postupem vojsk sílí, Allianz září, Americké burzy otevírají silným růstem díky Iráku, Evropské burzy s postupem vojsk sílí, tahouny auta,), ale také ropa (Ropa zdražuje kvůli Iráku a nepokojům v Nigérii, Ceny ropy dál padají, vojska se blíží k Bagdádu, Ceny ropy klesají, Američané už 10 km od Bagdádu ). 
Eurostat v pondělí uvedl, že inflace v eurozoně zůstavá stejná (Inflace v eurozóně v březnu zůstává na 2,4 pct), v úterý oznámil, že míra nezaměstnanosti v eurozóně  stoupla v únoru na tříleté maximum tj. 8,7 procenta (Míra nezaměstnanosti v EMU na tříletém maximu). Index nákupních manažerů  eurozóny v březnu klesl více, než se čekalo a to pod pod klíčovou hranici 50 bodů (Průmyslová aktivita eurozóny v březnu prudce klesá).


Posledních 7 dní doma

I nadále zůstává na domácí scéně v popředí kauza Union banky. Tento týden se nám ale poněkud zamotala. Představenstvo Union banky v úterý podalo rozklad proti rozhodnutí ČNB o odebrání bankovní licence. ČNB má nyní 30 dní na posouzení rozkladu a definitivní rozhodnutí. V úterý byl také vyhlášen konkurz na Union banku. Okolnosti jsou však zahaleny tajemstvím. Soud tvrdí, že konkurz na sebe dala sama banka, její vlastník to však odmítá. Během několika málo dnů prý banka změnila své sídlo z Ostravy do Mostu i jméno na Českou revitalizační. Fond pojištění vkladů, bez ohledu na prohlášený konkurs, pokračuje v přípravě výplaty pojištěných vkladů. Výplaty vkladatelů budou zahájeny nejpozději do 21.5. 2003.

V pondělí rakouský regionální podnik veřejných služeb Energie AG oznámil, že se chystá  prodat podíly v českých distribučních společnostech Jihomoravská  energetika, Jihočeská energetika a Západočeská energetika (Rakouská Energie prodává podíly ve 3 českých REAS, E.ON zváží 3.dubna svůj zájem o českou energetiku -zdroje).
Další překvapivou událostí bylo rozhodnutí vlády o odstoupení od smlouvy o výstavbě dálnice D47 (Stát ruší smlouvu na stavbu dálnice do Ostravy).
V pondělí ve večerních hodinách byla podepsána smlouva o uložení peněž, které má za NOVU zaplat stát CME, na vázaný účet a to doby rozhodnutí soudu. Ve čtvrtek potom premiér Vladimír Špidla odvola dosavadní členy rady pro televizní a rozhlasové vysílání. Učinil tak na základě středečního doporučení dolní komory. Rada ale podle svého člena Petra Štěpánka považuje odvolání za právně neplatné.
Vláda schválila smlouvu o přistoupení k Evropské unii. V půlce dubna ji má premiér Vladimír Špidla společně s dalšími lídry členských a nových států EU podepsat na summitu v Aténách
V úterý byl zveřejněn schodek státního rozpočtu ke konci března ve výši 32 mld. Kč (Státní rozpočet koncem března se schodkem 32 mld Kč). 
Elektrárenská společnost ČEZ  v úterý oznámila, že převzala od státu jeho podíly  v regionálních distributorech elektrické energie (REAS) - ČEZ přebírá od státu podíly v distributorech.
Pražská burza ve středu mírně  posílila, již počtvrté v řadě, a přehoupla se tak přes hranici  500 bodů prvně od ledna 2001.
Senát schválil zákon, který od července příštího roku omezí propagaci  tabákových výrobků na veřejných prostranstvích a sponzorování z peněz výrobců těchto výrobků.


Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem tohoto týdne pravidelné rubriky  FinTriky byly tipy Jak přežít na studiích.

Žádný aprílový žert, ale skutečnost! Spojili jsme síly s mimoburzovním trhem s cennými papíry RM-Systémem, a tak máte nyní jedinečnou možnost  na našich stránkách sledovat kompletní on-line data o stovkách emisí.

Pokud se rozhodnete uzavřít smlouvu o penzijním připojištění, zkuste třeba ABN AMRO PF. Nyní máte jidinečnou příležitost získat ke smlouvě tohoto fondu uzavřené přes naše prodejní centrum malý dáreček. Získat můžete pero (měsíční příspěvek 100 -300 Kč, stolní hodiny (301 - 500 Kč) nebo deštěník (501 a výše). Tato nabídka platí pouze do konce června!

Od 1.4. 2003 přišla VSS KB s novým tarifem Kredit. Informace o jednotlivých variantách tohoto tarifu jsou pro Vás připraveny v sekci Bydlení na stránce Srovnání tarifů, o změnách pojednává také článek Pyramida: Úrok od 3%.


Anketa


Podle výsledků stocholmské arbitráže má ČR zaplatit CME přes deset mld Kč za NOVU. Čeká se na výsledek švédského soudu. Podle posledních zpráv by peníze měla ČR složit na účet u banky a částka by měla být vyplacena podle rozhodnutí soudu. I když je jasné, kdo bude v případě neúspěchu platit, přesto jsme vám položili otázku, zda by se na platbě měla podílet i NOVA. Většina  čtenářů (64%) by byla pro to, aby se na platbě podílela i NOVA.


Ano
Ne
Nevím, nezajímám se

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU