Co týden dal?

11.04.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I tento týden pro Vás máme připraven souhrn nejzajímavějších informací: Válka pokračuje - spojenci dobili Bagdád, orgány EU schválily členství Česka a dalších devíti zemí, rada pro rozhlasové a televizní vysílání konečně vzala na vědomí své odvolání, zajímavé ukazatele a novinky na serveru...

Posledních 7 dní ve světě

Nic jiného není poslední 3 týdny pro agentury důležitější, než Irácká válka. Na našem serveru máte možnost sledovat zdarma agenturní zpravodajství Reuters na adrese www.finance.cz/reuters. Tady jste mohli aktuálně sledovat vývoj konfliktu (Britové věří, že našli tělo "Chemického Alího", Americké jednotky pronikly do centra Bagdádu, Dolar se neudržel na vrcholu, Saddámův osud neznámý, V centru Bagdádu byl svržen pomník Saddáma Husajna, Arabský svět šokován a pobouřen Saddámovým pádem, Kruh kolem Bagdádu uzavřen, tvrdí americké jednotky, Ropa zlevňuje, USA zajišťují ropná pole u Kirkúku) po celý týden.

Ale i další události ve světě stály za povšimnutí. V Japonsku poklesly indexy na dvacetileté minimum (Blue chips stáhly index Nikkei na 20leté minimum) a ekonomiky ve světě ohrožuje nejen válka, ale také nemoci typu SARS (SARS poškodí ekonomiku, šok ale nemusí být dlouhý).

Posledních 7 dní doma

Z domácích událostí stály za povšimnutí zasedání bankovní rady (Bankovní rada skončila jednání, žádné rozhodnutí) a také skutečnost, že investoři mají velký zájem o státní dluhopisy (Po 15letých českých obligacích se jen zaprášilo). Zadlužení státu se tak stále prohlubuje (Státní dluh dosáhl koncem března 429,1 mld Kč). Jak to bude s růstem HDP letos panují různé názory. Optimismus však není na místě (EU snižuje prognózu letošního růstu českého HDP). Nezaměstnanost klesla (Nezaměstnanost v březnu mírně klesla na 10,0 pct), stavební výroba také (Stavebnictví kleslo ve studeném únoru o 3,6 pct) inflace se drží rekordně nízko (Březnový CPI překvapivě meziměsíčně klesl o 0,1 pct).

V Praze se bude rozšiřovat letiště za peníze od EIB. Zbývá maličkost: sehnat 1 mld. Kč (Úvěr od EIB pro pražské letiště bude v korunách). To mladoboleslavská Škodovka nemá důvod k radosti. Neudržela 50% podíl na trhu a celké prodeje se výrazně meziročně snížily (Prodeje osobních aut v Q1 meziročně přidaly 0,2 pct).

Letos poprvé půjdeme do známých volebních místností, ale ne k volbám, ale budeme se rozhodovat v referendu o přistoupení naší země k EU (O vstupu do EU se má hlasovat v pátek a sobotu).

Posledních 7 dní na našem serveru

Téma tohoto týdne pravidelné rubriky  FinTriky bylo: Vlastní dům nebo byt - hypotéka pro každého

A co je nového v našich sekcích? Tentokrát prozradíme jen pár novinek. Pokračujeme ve vylepšování sekce rmsystem.finance.cz, kterou jsme spustili už minulý týden. Sledujte stránku pravidelně, každý den tam najdete něco nového! Novinky najdete také v sekci Komodity, kde jsme navázali spolupráci s největším odborníkem na komoditní obchodování u nás, firmou Colosseum. Už příští týden zde budou další novinky a také malé překvapení - nový seriál!

Připomínám, že pokud se rozhodnete uzavřít smlouvu o penzijním připojištění, zkuste třeba ABN AMRO PF. Nyní máte jidinečnou příležitost získat ke smlouvě tohoto fondu uzavřené přes naše prodejní centrum malý dáreček. Získat můžete pero (měsíční příspěvek 100 -300 Kč, stolní hodiny (301 - 500 Kč) nebo deštěník (501 a výše). Tato nabídka platí pouze do konce června!

V sekci Bydlení jsme pro vás rozšířili přehled Podmínek hypotečních úvěrů. Od dubna začala nové hypotéky nabízek GE Capital Bank. Pokud vás zajímají úroky, splatnosti, fixace a nebo poplatky hypotečních úvěrů a to nejen u hypoték této banky, tato stránka Vám určitě pomůže.

A ostatní sekce a části serveru? Ty už musíte prozkoumat sami. Každý týden máme pro vás spoustu novinek!

Anketa

Na anketní otázku tohoto týdne "Myslíte si, že konflikt v Iráku bude mít vliv na ceny benzínu u nás?" Odpovídali čtenáři jako tradičně od pondělí do pátku. Poměrně překvapivé jsou výsledky. Většinou si myslíte, že zdražení benzínu bude mít na svědomí začátek motoristické sezóny a jen malý vliv na ni má konflikt v Iráku. Ostatně zdá se, že situace se začíná dostávat pod kontrolu spojenců, ale na konec války si budeme muset počkat.


Ano, čím delší konflikt bude, tím bude benzín dražší
Ne, ceny u nás konflikt příliš neovlivňuje
Benzín zdraží hlavně díky začátku sezóny

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU