Konvalinová: Egypt ukázal užitečnost pojištění storna

15.02.2011 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


V tuto chvíli neřešíme žádné pojistné události spojené s riziky hrozícími přímo v místě pobytu. Ale začínají se na nás obracet klienti, kteří svou dovolenou zrušili, uvádí Jana Konvalinová z Kooperativy v rozhovoru pro Finance.cz.

Jana KonvalinováS Janou Konvalinovou, vedoucí odboru cestovního pojištění pojišťovny Kooperativa, jsme si povídali o pojištění pro rizikové destinace a vhodném chování při pojistných událostech v zahraničí.

Destinací číslo 1, co do novinových titulků, je momentálně Egypt. Máte vy, jako pojišťovna, nějaké případy týkající se Egypta, resp. jak velké téma je Egypt pro vás?
Všichni naši klienti se již bezpečně vrátili zpět do České republiky. V tuto chvíli neřešíme žádné pojistné události spojené s riziky hrozícími přímo v místě pobytu. Ale začínají se na nás obracet klienti, kteří svou dovolenou zrušili. Jejich požadavky budeme řešit z pojištění storna cesty.

Mnohé cestovní kanceláře i jedinci zrušili své zájezdy do Egypta. Vzhledem k tomu, že nepokoje stále trvají, lze očekávat storno i na druhou polovinu února. Jak správně uzavřít pojištění pro takové případy?
Je to jednoduché. Jakmile si klienti zakoupí zájezd, uzavřou hned také pojištění proti zrušení cesty. Třeba u nás je ho možné sjednat jak na pobočce, tak na infolince.

Na co vše lze uplatnit pojištění zrušení cestovní služby? A čeho se naopak netýká, jaké jsou výluky?
Akceptujeme prakticky jakýkoliv prokazatelný důvod, který nám klient sdělí. Samozřejmě jsou i výjimky. Pojistné plnění nevyplatíme například v případě nemoci, která byla známa při uzavírání smlouvy, nedostaví-li se pojištěný bezdůvodně k odjezdu nebo v případě, že se zájezd neuskuteční z důvodu úpadku cestovní kanceláře a obdobných důvodů.

Z pojištění zrušení cestovní služby mohou klienti uplatnit škodu také v případě zrušení služby (např. ubytování, letecká přeprava) poskytovatelem z důvodu přírodní katastrofy, epidemie, teroristického útoku, občanského nepokoje, technické poruchy či havárie. Abychom klienty zbavili obav při pobytu na dovolené či při zpáteční cestě, je dále možno uplatnit škodu i za vynaložené náklady na stravu, úschovu zavazadel, ubytování či náhradní dopravu do ČR z důvodu zrušení služby nebo zpoždění odletu, které bylo zapříčiněno již zmíněnými důvody.

Chápu to tedy dobře, že pokud uvedu jako důvod, že mám obavy z rizikové oblasti, vrátíte mi celý stornopoplatek?
Ano, tak pojištění zrušení služby v Kooperativě funguje. I obava z cesty do rizikové oblasti je pro nás dostatečným důvodem pro vyplacení pojistného plnění. V takovém případě vracíme klientovi 80% ze stornopoplatků.

Když už mluvíme o podobných „rizikových“ destinacích, zaplatí pojišťovny léčení klienta, pokud utrpí zranění například v průběhu demonstrace?
Jako většina pojišťoven máme výluku na škody vzniklé následkem válečných událostí, stávek, povstání či jiných hromadných násilných nepokojů. Takže v těchto případech léčení nezaplatíme. Na druhou stranu, v případě, že nebylo vydáno doporučení od orgánů státní moci do dané země necestovat, léčebné výlohy vzniklé následkem teroristického útoku klientovi uhradíme.

Proti škodě utrpěné v souvislosti s demonstrací se tedy pojistit nijak nelze?
Ne, všem klientům v těchto případech důrazně doporučujeme vyhnout se takovým shromážděním a z takovéto země nejlépe neprodleně odcestovat.

Jak vysoký pojistný limit pro Egypt doporučujete?
Dle našich dosavadních zkušeností s touto destinací, doporučujeme pro Egypt jako postačující limit na léčebné výlohy částku 1,5 milionu Kč.

Uvedli byste pro naše čtenáře postup, jak se chovat v případě pojistné události v zahraničí? Jak postupovat, aby neztráceli čas a čeho se naopak vyvarovat?
Každému, kdo má pojistnou událost v zahraničí bych doporučila se obrátit na asistenční společnost dané pojišťovny. Ta dokáže klientům poradit, na jaké lékařské zařízení se v dané oblasti obrátit, zprostředkuje přijetí klienta i dopravu do zdravotnického zařízení v případě nutnosti. Asistenční služba poskytne zdravotnickému zařízení, v případě potřeby, platební garanci, odpadá tedy starost s vysokými platbami za ošetření. Setkáváme se i s žádostmi o překonání jazykových bariér.

Zároveň doporučujeme našim občanům, kteří v zahraničí způsobí škodu třetí osobě, aby bez dostatečných jazykových znalostí nestvrzovali svým podpisem průběh této škody. V takovýchto případech je vhodné ke vzniklé škodě pořídit řádnou fotodokumentaci a předat kontakt.

Před pár dny se objevila informace o možné erupci druhé největší islandské sopky, Bárdarbungy. Mohu se pojistit proti nenadálým situacím, které nastaly v dubnu loňského roku při výbuchu první islandské sopky?
Jak jsem již zmínila, Kooperativa akceptuje širokou škálu důvodů pro stornování zájezdu. Po zkušenostech se stávkou personálu na letišti v Bangkoku či islandskou sopkou Eyjafjallajökull jsme zavedli ochranu také pro klienty, kterým je služba (např. ubytování, letecká přeprava) zrušena poskytovatelem z důvodu jakým je např. výbuch sopky. To znamená, že pojištění platí i pro tyto případy.

Navíc z něj hradíme i vynaložené náklady na stravu, úschovu zavazadel, ubytování či náhradní dopravu do ČR z důvodu zrušení služby nebo zpoždění odletu, kdy se letiště stane dočasně Vaším domovem.

 

Děkuji za rozhovor,
Tomáš Skolek, Finance.cz 

 

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ