Euro kvůli napětí na Blízkém východě klesá

21.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. února (ČTK) - Evropská měna dnes na devizových trzích klesá, protože napětí na Blízkém východě snížilo zájem o rizikovější investice. Statistika z eurozóny a komentář jednoho z představitelů Evropské centrální banky však ztráty částečně zbrzdily. Trhy v USA jsou dnes kvůli státnímu svátku zavřené.

V 17:15 SEČ euro vůči dolaru kleslo o 0,22 procenta na 1,3670 USD a k jenu oslabilo o 0,13 procenta na 113,68 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,1 procenta na 83,15 JPY.

Ke ztrátám eura přispěly další zprávy o napětí na Blízkém východě a v Libyi, které vyvolaly zájem o bezpečnější investice, jako jsou dolar a jen. Konflikty v regionu rovněž poslaly nahoru ceny ropy na nejvyšší úroveň za dva a půl roku. Investoři většinou mají tendenci nakupovat dolary při růstu cen ropy.

Euro naopak podpořil svým komentářem člen ECB Lorenzo Bini Smaghi. Ten uvedl, že ECB by se měla připravit na zvýšení úrokových sazeb kvůli zmírnění inflačních tlaků. Bini Smaghi již před vysokou inflací varoval několikrát, a ve svém názoru není v rámci ECB sám. Rovněž dodal, že eurozóna se těší vyššímu růstu, než se čekalo.

Podle nejnovější statistiky podnikatelské klima v Německu se dále zlepšilo a nálada podnikatelů je nejvyšší od znovusjednocení země. Další zpráva pak ukázala, že aktivita v soukromém sektoru eurozóny rostla tento měsíc rychleji, než se čekalo, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK