Co týden dal?

25.04.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Americká správa Iráku, epidemie SARS jsou hlavní události, které k nám dolehly z celého světa. Na domácí scéně vyvolal zase největší rozruch odchod Jiřího Rusnoka z Parlamentu.

Posledních 7 dní ve světě

Plány na poválečnou obnovu Iráku, způsoby jejího profinancování a rozdělení úloh mezi USA a OSN neustále ovládají světovou politickou scénu. Začátkem týdne přijel na první návštěvu Bagdádu penzionovaný americký generál Jay Garner, pověřený správou země. Podle jeho prohlášení je prvořadým cílem je obnovit základní služby jako dodávky pitné vody a elektřiny. Iráckou metropoli však trápí neustálé rabování, které vyvolává protiamerické nálady. Tu podporují i prohlášení představitelů arabského světa, kteří varují Američany před dlouhým pobytem v zemi.

Ale i Spojené státy prohlašují, že chtějí v Iráku zůstat, pouze dokud nevznikne nové demokratické vedení země. Budoucnost ukáže, nakolik těmto slovům dostojí. Okupační armáda dále pokračuje v pátrání po Saddámu Husajnovi a jeho stoupencích. Posledním úlovkem je Tárik Azíz, vícepremiér Husajnovi vlády, který se sám vzdal. Kromě toho pokračují USA i politickém tlaku na odpůrce války. Collin Powell tento týden prohlásil, že Francie ponese následky za svůj protiválečný postoj.

Tahanice kolem irácké ropy a současný prudký propad cen se vůbec nelíbí ropnému kartelu OPEC. Podle něj dosahuje nadprodukce dvou miliónů barelů ropy denně. Kartel proto plánuje omezení produkce. Do ropné tematiky ještě spadá jedna událost z Ruska. Spojením tamějších ropných společností vznikne nový významný hráč na světovém trhu.

Stále se šířící epidemie SARS je další hrozbou světové a především pak asijské ekonomice. Po tradičním čínském mlčení došlo náhle k obratu a čínská vláda začala o problémech souvisejících s touto epidemií. V Číně a Hon-Kongu zemřelo dosud na následky SARS přes 200 osob. Epidemie má již nyní i značné ekonomické důsledky.

Posledních 7 dní doma

Nejvýznamnější událostí na české politické scéně, je abdikace bývalého ministra průmyslu a obchodu Rusnoka na svůj poslanecký mandát a jeho plánovaný odchod do soukromé sféry. Vyvrcholily tak jeho sporu s premiérem Špidlou. Jde rovněž o oslabení tzv. "realistické proudu" uvnitř ČSSD.

Dnes vyhlásil prezident Václav Klaus referendum o vstupu ČR do Evropské Unie. Referendum se bude konat v pátek 13. a v sobotu 14. června.

Tento týden se odehrála rovněž řada událostí z podnikové sféry. RWE Gas plánuje elegantně ušetřit na odkoupení zbytkového podílu Transgasu od státu (RWE Gas hodlá dát za 3 pct Transgasu jen 1 mld Kč). Český Telecom stále předběžně jedná o odkoupení 49% podílu v Eurotelu (Telecom jedná s Atlantic West o převzetí Eurotelu). Podle dalších informací z ČTc, je v blízké době možné větší otevření sítě a následně i větší a levnější nabídka připojení k internetu prostřednictvím ADSL.

Včera potvrdila ČNB stávající výši úrokových sazeb. V důsledku růstu spotřební daně a DPH však ČNB očekává vyšší růst inflace než doposud (SOUHRN-ČNB nemění úrokové sazby, zvyšuje prognózu inflace, EKONOMICKÉ UKAZATELE - Česko - poslední změna 24/04).

Arbitrážní soud zamítl žalobu Union banky vůči ČNB. Z bankovního sektoru ještě zpráva. Česká spořitelna vyplatí Erste bank na dividendách cca. 2,8 mld. Kč před zdaněním, což odpovídá dividendě 20 Kč na jednu akcii. Vloni činila dividenda 3 Kč na jednu akcii.

Americká ambasáda zpřísnila vydávání víz. V praxi to znamená, že téměř všichni žadatelé se musí dostavit k pohovoru na americkou ambasádu.

Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem pravidelné rubriky FinTriky byly tipy na téma: Co to znamená, když se řekne pojištění.


Anketa

V anketě jste se tento týden vyjadřovali svůj názor na nebezpečí korupce v Čechách. 68% procent z hlasujících korupci považuje za nebezpečí. Vzhledem k tomu, že anketa měla poměrně malou účast, je toto téma pro naše návštěvníky spíše nezajímavé.

Jsou úplatky v Čechách vážný problém?

Již odpovědělo 68 čtenářů.


Ano
Ne
Nevím, nezajímám se

Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU