Co týden dal?

16.05.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I tentokrát pro Vás máme připraven souhrn nejzajímavějších informací. Co se za poslední týden stalo ve světě, u nás doma i na našem serveru? Epidemie SARS stále útočí, Slovensko rozhoduje v referendu o vstupu do EU, v sobotu začno výplaty klientů UB, V. Železný byl odvolán z Novy ....

Posledních 7 dní ve světě

Ve víkendovém referendu k začlenění Litvy do Evropské unie bylo pro 89,92 procent hlasujících, zatímco proti jich bylo jen 8,85 procenta. Z 2,6 milionu zapsaných voličů se referenda nakonec zúčastnilo 63,3 procenta (z toho 7,3 procenta korespondenčně), což vysoce překonalo původní očekávání a bohatě splnilo požadavek padesátiprocentní účasti pro platnost hlasování.

Slováci šli v pátek a v sobotu k hlasovacím urnám a v referendu rozhodli o vstupu Slovenska do EU. Podle oficiálních výsledků se pátečního a sobotního hlasování zúčastnilo 52,15 procenta voličů. 92,46 proceta hlasujících souhlasilo se vstupem do EU, proti bylo 6,20 procenta (Referendum zbaví Slováky nejistoty, asi posílí měnu). Zdar referenda však visel na vlásku, protože aby bylo hlasování platné, musí se ho zúčastnitnadpoloviční většina oprávněných voličů.

Evropský konvent, pracující na návrhu ústavy pro Evropskou unii, se nedohodl ani ve čtvrtek na tom, kdo by měl mít skutečnou moc. Předsedající země Evropské unie Řecko k tomu uvedla, že konvent bude možná moci pracovat na ústavě i po vypršení červnové lhůty. Stopětičlenný konvent spěchá, aby byl návrh hotov do summitu EU, který proběhne v Řecku 20. a 21.června (Tvůrci ústavy EU se opět neshodli a lhůta se chýlí).

Dva velké francouzské odborové svazy vyzvaly své členy, aby pokračovali po dvou dnech stávek ve veřejné dopravě v dalších protestech, protože vláda jim u důchodové reformy nevyšla dostatečně vstříc. Tři největší odbory v Itálii daly mezitím z podobných důvodů vládě ultimátum s pohrůžkou další generální stávky.

Německá ekonomika zažila v prvním čtvrtletí proti většině předpokladů pokles a ocitla se technicky téměř v recesi. Hrubý domácí produkt se snížil proti předchozímu čtvrtletí o 0,2 procenta, oznámil Spolkový statistický úřad.

Spojené státy na uzavřeném zasedání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku naznačily, že nehodlají anulovat irácké zahraniční zadlužení, ale žádají, aby se odložily splátky, dokud se irácká ekonomika nevzpamatuje. Irácké zahraniční zadlužení USA odhadly na 400 miliard dolarů.

Britské úřady dnes potvrdily výskyt prvého případu syndromu akutního respiračního selhání (SARS) v zemi. Virová nákaza, jejíž projevy se blíží chřipce, připravila na celém světě o život již přes 600 osob. Britský státní zdravotnický orgán oznámil hospitalizaci prvního pacienta s onemocněním SARS, současně ale zdůraznil, že rozšíření nemoci nehrozí, a proto není třeba přijímat nějaká mimořádná zdravotní opatření.

Ruská vláda nařídila uzavřít téměř 60 procent hraničních přechodů s Čínou a s Mongolskem ve snaze ochránit zemi před šířením syndromu akutního respiračního selhání (SARS). V Rusku byl oficiálně zaznamenán zatím pouze jeden případ tohoto infekčního onemocnění. Vláda též rozhodla vyčlenit 52,1 milionu rublů (asi stejně v korunách) na vytvoření laboratoří na testování nákazy touto nemocí ve všech 89 ruských regionech a na zajištění ochranných obleků, masek a dalšího vybavení pro pohraničníky a lékařská zařízení.

SARS se v Kanadě již nešíří. Oznámila to Světová zdravotnická organizace (WHO), která stáhla Kanadu ze seznamu zemí, kde hrozí riziko nákazou SARS. Znamená to, že virus SARS je v Kanadě pod kontrolou a nešíří se z člověka na člověka. Epidemie SARS v Kanadě začala 5. března a vyžádala si 24 obětí. Všechny pocházely z oblasti Toronta.

Posledních 7 dní doma

Dne 11. května šéfové koaličních stran schválili v Kolodějích fiskální reformu. Odbory se postavily tvrdě proti. V našem zpravodajství naleznete přesné informace o vládou navrhované reformě veřejných financí. Základní informace naleznete v přehledu a podrobnosti naleznete v další zprávě (první díl, druhý díl).

Švédský odvolací soud potvrdil, že Česká republika musí mediální společnosti CME zaplatit přes 10 miliard korun jako náhradu za její zmařenou investici do televize Nova, uvedl ve čtvrtek mluvčí CME Gerry Buckland.

Osmapadesátiletý senátor Vladimír Železný byl odvolán z postu ředitele televize Nova. Po mnoha pokusech o jeho odvolání z minulých let, se mu po deseti letech ve vedení televize stalo osudným rozhodnutí zástupců akcionářů a jednatelů CET 21 Jiřího Šmejce z MEF Holdingu a Petra Dvořáka ze společnosti PPF. Akcionáře k tomuto kroku vedlo stíhání a řada obvinění vznesených proti Železnému. Společnost PPF se tak snaží podle svého zástupce ochránit svou investici do televize Nova.

Míra registrované nezaměstnanosti koncem dubna klesla na 9,6 procenta z březnových 10,0 procenta, oznámilo v pondělí Ministerstvo práce  a sociálních věcí. MPSV uvedlo, že během dubna úřady práce nově zaevidovaly 48.765 osob. Evidenci na úřadech práce v dubnu ukončilo celkem 67.600 uchazečů, z toho nové zaměstnání získalo 51.128 osob. Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v dubnu v okresech Most s 21,8 procenta a Karviná se 20,1 procenta, nejnižší v okresech Praha-západ se 2,8 procenta a Praha-východ a Benešov shodně se 3,6 procenta.

Sobota 17. května je prvním dnem, kdy budou moci klienti Union banky získat pojištěnou část svých vkladů. GE Capital Bank předpokládá, že během soboty 17. května vyplatí přibližně 25 tisíc klientů, GE Capital Bank zahájí výplaty v sobotu v 8:00 na 78 vybraných pobočkách. Na sobotu a následující pracovní dny podle něj banka pozvala přibližně 30 procent všech klientů. Na výplaty čeká asi 109 tisíc občanů a několik tisíc firem.

Občanští demokraté v Poslanecké sněmovně neuspěli s návrhem na zrušení daně dědické, darovací a z převodu nemovitostí. ODS tvrdí, že výnosy těchto daní jsou neúměrně nízké vzhledem k administrativním nákladům na jejich vybrání. V polovině dubna ve sněmovně ODS neuspěla s jiným návrhem na zrušení daně, a to daně z nemovitostí. Sněmovna zákon zamítla hned v prvém čtení. Vládní poslanci tvrdí, že s návrhem nesouhlasí i proto, že vláda připravuje daňovou reformu.

Evropská unie poskytla České republice dalších 81 milionů eur, tedy 2,4 miliardy korun, v rámci programů Phare a ISPA. Peníze mají ČR pomoci s přípravou na vstup do EU. Finanční memorandum umožní České republice využít z programu Phare 1,2 miliardy korun na poradenství, školení a nákup zařízení nutných pro přípravy České republiky na vstup do EU. Z toho například 30 milionů korun půjde na zlepšení vzdělávání a zaměstnávání Romů a 129 milionů na vzdělávání soudců a boj proti praní špinavých peněz. Z programu ISPA bude ČR čerpat zhruba jednu miliardu korun na zlepšení kanalizace a čištění odpadních vod v povodí Dyje, zbývajících 275 milionů korun půjde na rekonstrukci čistírny odpadních vod na Jesenicku.

Posledních 7 dní na našem serveru

Téma tohoto týdne pravidelné rubriky  FinTriky bylo: Potřebujete rychle… sehnat peníze na dovolenou, poslat peníze do zahraničí, prodat CP, sehnat bydlení? Na příští týden pro Vás připravujeme nové rady, které se tentokrát budou týkat dobolených. Kam se vydat a proč a zakolik?

Za poslední týden máme i na našem serveru pro Vás připravenou spoustu novinek. Novinkou sekce Kapitálový trh je stránka věnovaná komoditám. Ve spolupráci s jedním z nejvýznamnějších komoditních obchodníků u nás, firmou Colosseum, a.s. jsme pro vás připravili nového průvodce světem derivátů, Spekulantovi tipy, analýzy a také on-line data hlavních komodit jako jsou drahé kovy, ropa, zemní plyn, ale také kakao, pomerančová šťáva a další. Pokud hledáte informace o komoditách, stačí si již pamatovat jedinou adresu: investice.finance.cz/komodity

V sekci Penze máme nový seznam penzijních fondů. Nehledejte zbytečně po celém internetu, podívejte se na naše stránky a zjistíte, že zde najdete vše potřebné. Pokud tomu tak není, máte možnost na této stránce vyjádřit svůj názor nebo námět na zlepšení.

Anketa

Referendum o vstupu ČR se blíží, a proto je této tématice věnována i naše anketa, které se můžete zůčastnit již třetí týden. Zajímá nás jestli se tohoto referenda zúčastníte. A jak jste odpovídali? Naprostá většina z vás uvádí, že k referendu půjde. Pouze zlomek čtenářů již nyní ví, že k referendu nepůjde a zbývající zatím nejsou rozhodnuti a svoji účast zvažují.


Ano
Ne
Nevím - účast zvažuji


Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU