BP dostala delší šanci na zachránění dohody s ruskou Rosněftí

14.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. dubna (ČTK) - Britská ropná společnost BP se dnes s největším ruským těžařem Rosněfť dohodla na prodloužení termínu dokončení dohody o strategické spolupráci a výměně akcií o jeden měsíc. Ze dneška byl nový termín odsunut na 16. květen, sdělila BP. Dává jí to šanci zachránit transakci, kterou od počátku provázejí těžké problémy, kterou však britská firma pokládá za důležitou pro svou budoucnost.

Výměna akcií v hodnotě 16 miliard dolarů (268 miliard Kč) je spojena se smlouvou o společném průzkumu a těžbě v arktických vodách. Ta by měla vnést oživení do aktivit koncernu, který loni dostal těžkou ránu po havárii na vrtu a následným rozsáhlým únikem ropy v Mexickém zálivu. Transakci však u soudů zablokovali ruští partneři BP v jejím společném podniku TNK-BP, na který se až donedávna soustředily ruské aktivity britské firmy.

Ještě ve středu mluvčí Rosněfti oznámil, že dnešní termín dohody prodloužen nebyl. Zdroje pak uváděly, že Rosněfť nyní bude hledat pro průzkum v Arktidě jiného velkého zahraničního partnera, což by podle pozorovatelů nebylo tak obtížné. Dnešní rozhodnutí tak podle agentury Reuters naznačuje, že Rosněť potřebuje BP stejně, jako BP potřebuje ji. Zdroje z vedení koncernů jako Exxon Mobil nebo Royal Dutch Shell totiž naznačovaly, že tyto firmy by nebyly ochotny jít s Rosněftí do výměny akcií.

Dnes se koná valná hromada BP a čeká se, že akcionáři budou vyjadřovat z dohody s Rosněftí obavy. Akcie BP od lednového podpisu předběžné dohody zaostávají za růstem akcií konkurentů o zhruba deset procentních bodů.

BP uvedla, že se bude snažit rozepře s partnery z TNK-BP vyřešit. BP by od nich chtěla odkoupit podíly na TNK-BP, ti to však stále odmítají.

Ruští partneři BP úspěšně napadli plán aliance u soudů a vedení TNK-BP chce nyní podle zpráv tisku BP žalovat za ztráty. Miliardáři Michail Fridman, German Chan, Viktor Vekselberg a Len Blavatnik, kteří tvoří konsorcium spoluvlastníků TNK-BP, argumentují tím, že dohoda porušuje ujednání, podle něhož je má BP požádat o souhlas, než vstoupí do jakýchkoli větších aktivit na ruském území.

BP a Rosněfť se na počátku roku dohodly na strategické spolupráci a vzájemné výměně části akcií. Oba podniky mají v úmyslu společně hledat ropu a zemní plyn v oblastech ruské Arktidy, které byly dosud výhradní doménou ruských těžařů. Spolupráce v průzkumu se má týkat rozlehlých a potenciálně bohatých oblastí Karského moře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK