Volíme si budoucnost: Referendum 13. a 14. 6. 2003

30.05.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


"Souhlasíte s tím, aby se Česká republika stala podle smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii členským státem Evropské unie?" Tak to je znění otázky, kterou najdete…

… na hlasovacím lístku, pokud se rozhodnete zúčastnit se prvního všelidového hlasování v historii naší země. Na první pohled jednoduchá otázka, ale odpověď již tak jednoduchá není. Je potřeba si vybrat ze dvou a to diametrálně odlišných odpovědí: ANO a nebo NE? Zvážit všechna pro a proti, vzít v úvahu, že nerozhodujeme o jednom dni, měsíci, roce, ale o době v řádu desetiletí…

Debaty na téma vstupu neustávají, reklamní kampaně na nás útočí ze všech stran. Rozhodnutí jak hlasovat, čemu a komu věřit, jaké budoucnosti dát přednost, je na každém z nás.

Referendum o přistoupení České republiky k Evropské unii proběhne ve dnech 13. a 14. června 2003 a to v obvyklých volebních časech, tedy v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Hlasování bude probíhat ve volebních okrscích na území České republiky. Místa, kde bude probíhat hlasovaní vyhlásí starosta.

Možnost využití referenda právě k rozhodnutí, zda vstoupit či nevstoupit do EU si vynutilo schválení ústavního zákona o referendu o přistoupení ČR k EU, který vyšel ve sbírce zákonů pod číslem 515/2002. Tento zákon říká, že o přistoupení naší republiky k Evropské unii lze rozhodnout pouze referendem, uvádí znění otázky (viz výše), říká, že právo hlasovat má každý občan, který nejpozději druhý den referenda dosáhl věku 18 let a také definuje způsob vyhlášení referenda prezidentem. Zákon myslí i na možnost, že v referendu většina voličů odpoví záporně, to znamená nebude se vstupem souhlasit. V tomto případě je možné nové referendu (jiným způsobem se o vstupu do unie rozhodnout nedá, pokud by ovšem nebyl tento ústavní zákon změněn!!!) vyhlásit nejdříve dva roky po předchozím neúspěšném referendu.

Zákon samozřejmě řeší i tu nejdůležitější otázku a to je výsledek referenda. Náš zákon říká toto: "Přistoupení České republiky k Evropské unii je v referendu schváleno, odpověděla-li na otázku pro referendum kladně nadpoloviční většina hlasujících."  Co tato věta říká? V podstatě asi tolik, že stačí, když z těch co přijdou, bude nadpoloviční většina pro, tak potom vstoupíme. A už se nám nějak vytrácí všelidové hlasování. Zatímco na Slovenku, referendum se tam konalo před 14 dny (16. a 17.5.2003), bylo třeba k platnosti referenda účasti alespoň 50% všech voličů, u nás takováto podmínka neexistuje. V nadsázce by tedy o našem vstupu do EU mohl rozhodnout i jen jediný volič, který by se referenda zúčastnil a referendum by bylo platné. Souhlasím, všichni máme právo se referenda zúčastnit, a pokud této možnosti nevyužijeme naše chyba. Otázkou ovšem je, jestli právě takto postavené referendum neodráží strach politiků z malé účasti občanů a tím reálné možnosti neplatnosti referenda, právě díky malé účasti. A to by přece byla ostuda, jak pro republiku, tak především pro ně, že voliče nedokázali k účasti přesvědčit.

Otázka referenda se zmiňuje o smlouvě o přistoupení. Do této smlouvy mohou občané nahlédnout. Smlouva musí být přístupna na obecních úřadech, které jsou  matričními úřady, nejpozději 21 dnů před konáním referenda (tedy v tomto případě od 23.5.2003). Smlouvu lze najít také na internetových stránkách Euroskopu. Smlouva má celkem téměř 5000 stran, i když její vlastní text je poměrně stručný. O to bohatší je 18 víceméně technických příloh, které vypočítávají všechna přechodná období, výjimky, úlevy, změny a závazky, o nichž se od roku 1998 vyjednávalo. Zákon stanovuje, že  pokud na otázku referenda odpoví kladně nadpoloviční většina hlasujících, je tato smlouva je ratifikována a Česká republika  na jejím základě  přistoupí k EU.

Kde lze volit?
Každý z nás, kdo může volit, je zapsán v seznamu voličů a to v okrsku podle svého trvalého bydliště. Lze však hlasovat i v případě, že v době konání referenda budeme mimo toto trvalé bydliště?
Zákon umožňuje, aby volič mohl hlasovat v kterémkoli volebním okrsku, ale pouze za předpokladu, že bude mít hlasovací průkaz. O hlasovací průkaz volič žádá na obecním úřadě v místě svého trvalého bydliště. Požádat lze písemně i osobně. V případě písemné žádosti musí tuto žádost s úředně ověřeným podpisem obecní úřad obdržet nejpozději 7 pracovních dnů před konáním referenda, tedy do 4. června 2003. Pokud se rozhodnete požádat o hlasovací průkaz osobně, musíte tak učinit do 11.června  2003 do 16 hod.

Hlasovat mohou i občané žijící v zahraničí, pokud požádají zastupitelský úřad ČR příslušný podle místa svého bydliště o hlasovací průkaz. S tímto hlasovacím průkazem potom mohou hlasovat v kterémkoli volebním okrsku v ČR. Hlasovat v zahraničí tedy není možné.

Jak se hlasuje?
Při hlasování musí volič prokázat svoji totožnost a státní občanství platným občanským průkazem nebo platným cestovním pasem. Ti občané, kteří budou hlasovat v jiném než ve svém volebním okrsku, musí s dokladem o totožnosti předložit rovněž svůj hlasovací průkaz. V tomto případě je volič povinen tento průkaz odevzdat okrskové komisi.
I když u nás bývá zvykem, že voliči dostávají do svých schránek hlasovací lístek, při referendu tomu tak nebude. Volič obdrží hlasovací lístek až ve volební místnosti a to společně s úřední obálkou, do které po úpravě lístku (označení křížkem odpovědi ANO a nebo NE) v určeném prostoru, lístek vloží a vhodí do hlasovací schránky.

A jak se vyhlásí výsledky?
Prezident republiky vyhlásí výsledek referenda oznámením ve Sbírce zákonů. Oznámení prezidenta republiky o výsledku referenda obsahuje počet hlasujících, celkový počet hlasů "ANO" a celkový počet hlasů "NE" a údaj o tom, zda přistoupení České republiky k Evropské unii bylo v referendu schváleno nebo neschváleno.


Referendum se kvapem blíží. Některé ze zemí, které o vstoupení do EU usilují již mají referendum za sebou, v jiných stejně jako u nás teprve probíhat budou. V těch zemích kde se zatím hlasovalo (Malta, Litva, Maďarsko, Slovinsko a Slovensko) si občané vstup do EU schválili. Referendum čeká ještě Polsko  - 7. a 8. června, ČR, Estonsko - 14. září a Lotyšsko - 20. září.

Příští týden o svém vstupu budou rozhodovat Poláci a týden na to i my. Každý z nás má právo se referenda zúčastnit a rozhodnout tak o své budoucnosti. A jaká bude? …

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU