Co týden dal?

13.06.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Tak jako každý pátek odpoledne tak i v těchto parných dnech jsme pro vás připravili pravidelný týdenní souhrn toho nejdůležitějšího, co se událo ve světě, u nás doma i co nového Vám přináší náš server. Stručně a přehledně - celý týden v jednom přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Evropu tohoto týdne charakterizují především tropické vedra. Asii zase ústup epidemie SARS a nebezpečné trhliny na gigantické přehradě "Tři soutěsky", která se začala nedávno napouštět. Ameriku zase připravovaná velké právnické bitva proti farmaceutickým koncernům ohledně údajného šíření AIDS a žloutenky v krevních konzervách v 80. letech a nechápavost amerického soudce studujícího žádost o vydání českého občana u nás stíhaného za podvody. U nás klasické odebírání zboží "na fakturu" a následné neplacení bylo a bohužel bude, rozumu amerického soudce se to však příčí.

Ropa opět míří nahoru, když se ropy Brent v pátek vrátila k dvouměsíčnímu maximu. Ministři ropného průmyslu dvou klíčových zemí OPEC se totiž nečekaně setkají se svým protějškem z Mexika, což trhu připomnělo, že by OPEC mohl příští týden snížit dodávky. Ropa Brent s termínem dodání v červenci podražila  o 20 centů na 27,64 dolaru za barel, tedy těsně pod dvouměsíční maximum 27,70 dolaru, kterého dosáhla v elektronickém obchodování.

Kronika newyorských zločinů z vášně by mohla být rozšířena o rubriku "Vražda botou". V sobotu v časných ranních hodinách skončil v Brooklynu jeden bouřlivý vztah. Postarala se o to téměř stokilová žena, která si sedla svému bývalému příteli na hrudník a ubila ho k smrti botou na vysokém podpatku velikosti 12, uvedla policie.

Euro na začátku pondělní evropské seance malinko oslabilo vůči dolaru. Drželo se ale v pásmu výkyvů z poslední doby, takže se pohybovalo necelé tři centy pod rekordním maximem. Tisk o víkendu uvedl, že pokud euro stoupne nad 1,30 dolaru, zváží Evropská centrální banka intervenci, jež by omezila růst jednotné evropské měny.

Britský premiér Tony Blair v úterý uvedl, že by Britové mohli hlasovat o vstupu země do Evropské měnové unie v příštím roce.

Slovenská vláda schválila plán na prodej zbylých 10 procent akcií ve Slovenské spořitelně, oznámil ve středu mluvčí kabinetu. Největší slovenskou banku stejně jako Českou spořitelnu ovládá rakouská Erste Bank s podílem 67,19 procenta. Erste koupila v roce 2001 celkem 87,18 procenta akcií Slovenské spořitelny, později ale prodala 19,99 procenta Evropské bance pro obnovu a rozvoj.

Americká, evropská i britská centrální banka letos ještě jednou uvolní úrokové sazby, aby pomohly zachovat celosvětový ekonomický růst, uvedli specialisté na dluhopisové trhy v průzkumu Reuters. Většina oslovených analytiků soudí, že americká centrální banka (Fed) sníží během příštích tří měsíců klíčovou zápůjční sazbu o 50 bazických bodů na 1,0 procenta, a zpevní tak obranný val proti deflaci.

Posledních 7 dní u nás

Celý tropický týden u nás byl ve znamení příprav (a také mírné nervozity) na dnešní a zítřejší referendum o vstupu ČR do EU. Na výsledky si budeme muset počkat, ale všechny průzkumy hovoří jasnou řečí: Většina Čechů je pro vstup.

Co se týče ekonomických zpráv, tak statistický úřad zveřejnil údaje o HDP. Hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí roku 2003 meziročně stoupl o 2,2 procenta po zvýšení o 1,5 procenta v předchozím kvartálu. Inflace v květnu meziročně mírně zrychlila, v souladu s odhadem trhu, když se proti dubnu zmírnil pokles cen potravin a limonád. Český statistický úřad (ČSÚ) v pondělí uvedl, že index  spotřebitelských cen (CPI) v květnu meziročně stagnoval po dubnovém snížení o 0,1 procenta.

Piloti Českých aerolinií v úterý uvedli, že vyhlásili stávkovou pohotovost, protože firma nevyřešila jejich požadavky ohledně růstu mezd. Vedení letecké společnosti následně jejich návrhy odmítlo.

Prezident republiky Václav Klaus navrhnul dalšího kandidáta do Ústavního soudu, a sice profesora Právnické fakulty University Karlovy Václava Pavlíčka, oznámila ve středu prezidentská kancelář. Již dříve navrhl ministra spravedlnosti Rychetského a také ředitele Ústavu státu a práva Akademie věd Vladimíra Balaše.

Nedobře vidí budoucnost makroanalytici, kteří mírně snížili své střednědobé předpovědi pro růst české ekonomiky a vývoj inflace pod vlivem vrávorajícího oživení v západní Evropě, ukázal ve čtvrtek průzkum Reuters. Osm analytiků, kteří se věnují české ekonomice, v průměru pro letošní rok očekává zvýšení HDP o 2,4 procenta. V únorovém průzkumu čekali tempo 2,9 procenta.

Posledních 7 dní na našem serveru

V sekci Bydlení naleznete nového rádce s názvem Co dělat, když jste naspořili cílovou částku? I když to tak na první
pohled nemusí vypadat, může se přespoření cílové částky stát problémem. Rádce vám poradí, co s tím.

V sekci Bankovnictví jsme pro Vás zaktualizovali sazebníky poplatků, které si banky účtují za své služby. Pokud si potřebujete založit účet a nevíte jaký, určitě Vám pomohou kompletní informace o cenách přímého bankovnictví, platebních karet a běžných účtů pro fyzické osoby, studenty, podnikatele i právnické osoby.

Fintriky tohoto týdne byly zaměřeny prakticky. Radili jsme Vám jak ušetřit před cestou na dovolenou, nebo v průběhu samotné dovolená. Dovolená není od šetření, ale proč platit zbytečně peníze navíc?

Anketa

Anketní otázka toho týdne nemohla být jiná, než kterou máte možnost vidět napsanou na hlasovacích lístcích ve volebních místnostech. Dnes a zítra se koná historicky první všelidové hlasování. A hned na poprvé se jedné o nesmírně důležitou věc. Stejně jako v dnešním referendu i my jsme se Vás ptali "Jak budete hlasovat v pátečním referendu"


Budu hlasovat ANO
Budu hlasovat NE
Referenda se nezúčastním

Referendum na stránkách www.finance.cz dopadlo jasně velká většina čtenářů chce do EU vstoupit  a v referendu budou hlasovat pro vstup. A co Vy? Jste již rozhodnuti?

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU