Co týden dal?

27.06.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I tento týden máme pro vás připraven souhrn těch nejzajímavějších a nejdůležitějších informací. Co se za poslední týden událo ve světě, u nás doma a na našem serveru? Vláda schválila reformu, ČNB snížila sazby o 0,25 %,...

Posledních 7 dní ve světě

Polská centrální banka ve středu podle očekávání snížila úrokové sazby o 25 bazických  bodů. Hlavní úroková sazba tak v Polsku klesla na 5,25 procenta.
Ke stejnému kroku přikročila i Americká centrální banka  a snížila klíčovou úrokovou sazbu o 25 bazických  bodů na nejnižší hladinu od roku 1958 a naznačila, že je  připravena opět zakročit, pokud se dál zvýší riziko poklesu cen.

Italská nezaměstnanost v dubnu  nečekaně klesla na nejnižší hodnotu za více než 10 let, oznámil  ve čtvrtek statistický úřad Istat.  Míra sezonně očištěné nezaměstnanosti se v dubnu snížila na 8,8 procenta z lednových revidovaných 8,9 procenta.
Ve stejný den uvedl italský průmyslový koncern Fiat, že v rámci ozdravného programu hodlá  propustit 12.300 zaměstnanců z celkového počtu 190.000.  V letech 2003 a 2004 firma uzavře 12 továren, většinou mimo  území Itálie. 

Americká ekonomika rostla  v prvním čtvrtletí ještě pomaleji, než se původně předpokládalo. Ukázala to čtvrteční revidovaná data ministerstva obchodu. Hrubý domácí produkt (HDP) stoupl ve Spojených státech  na roční bázi o 1,4 procenta stejně jako v posledním čtvrtletí  loňského roku.


Posledních 7 dní u nás

Vláda schválila reformu veřejných financí, na které se na nedělní schůzce dohodli členové vládní koalice. Reforma má snížit vysoké schodky rozpočtů a zastavit zadlužování země (Česká vláda dává zelenou plánům fiskální reformy). Návrhy zákonů, které uvedou do praxe opatření schválená v rámci reformy veřejných financí, začne vláda projednávat na svém zasedání v pondělí.

Schodek obchodní bilance České republiky v květnu výrazně klesl na 2,4 miliardy korun, což je o 8,7 miliardy Kč méně než ve stejném měsíci roku 2002. Uvedl to  v ponělí ČSÚ.

Česká národní banka ve středu  nečekaně nížila  úrokové sazby o čtvrt procentního bodu vzhledem k dezinflačním tlakům v ekonomice i okolních zemích a uvažovala i o razantnějším uvolnění měnové politiky. Klíčová repo sazba klesne od čtvrtka na nové historické minimum 2,25 procenta, ve stejném rozsahu se sníží i diskontní a lombardní sazba.

Senát  ve středu vládní novelu, která zvyšuje daň z přidané hodnoty (DPH) o 17 procent u řady služeb i některého zboží, neschválil ani neodmítl a ani ji nevrátil poslancům k novému projednání. Novelu tak musí podepsat ještě prezidet. Pokud nabude novela platnosti, státní pokladna získá příští rok z DPH o 11 mld Kč více.

Západočeská energetika ve čtvrtek oznámila, že valná hromada schválila návrh na vyplacení hrubé dividendy ve výši 35 korun na akcii. Z loňského čistého zisku 813 milionů korun tak firma rozdělí akcionářům 56 milionů.


Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem pravidelné rubriky FinTriky jsou rady, které vám pomohou se připravit na záludnosti jednotlivých zemí, do kterých mohou směřovat vaše kroky při letošní dovolené... Francie, Španělsko, Německo, Polsko...

V sekci Bankovnictví naleznete nového rádce s názvem Co dělat, když chci získat kreditku?  Pokud řešíte problém nedostatku financí, pomoci by vám mohla kreditní karta. Ale jak ji získat? Rádce vám poradí.

Aktualizované informace o platebních kartách nabízených různými bankami naleznete v sekci Bankovnictví. Pokud Vám vaše karta nevyhovuje, najděte si na našich stránkách tu, která bude nejlépe odpovídat vašim požadavkům.

Také od tohoto týdne máte možnost v našem Prodejním centru vybírat z výrazně rozšířené nabídky knižních titulů. Knihy zde naleznete přehledně uspořádány do tématických okruhů: Bydlení, osobní finance, auta a nemovitosti, Daně a účetnictví, Internet, Podnikání, mangement a marketing. 

Anketa

Minulý víkend vládní koalice shválila reformu veřejných financí. V naší poslední aktetě jsme se vás ptali, zda se podaří vládě reformu v této podobě prosadit. A jak vaše hlasování dopadlo? Jedna pětina z vás si myslí, že se vládě podaří reformu prosadit v současné podobě, více než 65 % si myslí, že vláda sice reformu prosadí, ale bude v ní nucena udělat nejednu změnu. Pouze 5% čtenářů  je toho názoru, že reforma vládě neprojde.


Ano
Ano, ale s ústupky
Ne
Nevím, nezajímám se

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU