HDP už letos vzroste o stamiliardy, radujme se!

10.07.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Statistika nuda je, má však cenné údaje... je text písně ze známé pohádky. Statistika je také přesná věda o nepřesných číslech. Nebo je to naopak? To je celkem jedno. Už ale není jedno, co nového nám statistikové opět nachystali...

Není to nic menšího, než revoluce! A to opravdická. Vůdcem revoluce je předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jan Fischer a bojuje proti ... proti komu vlastně bojuje? No zdá se, že proti vládě. Jinak by nemohlo nastat to, čeho jsme nyní svědky.

V úterý statistický úřad oznámil novinu, která vzala dech široké veřejnosti a jistě i počítačům na ministerstvu financí. Revoluce má dokonce i své označení (ostatně jak je historickým zvykem): "Změny metodiky výpočtu hrubého domácího produktu aneb harmonizace s metodickým standardem EU v oblasti národního účetnictví". Ano, mávnutím kouzelného statistického proutku se bude čarovat (to statistici umí celkem dobře, jak nám ukázaly boje mezi ČSÚ a celníky kolem zpackané statistiky zahraničního obchodu letos na jaře). Tentokrát půjde o kouzla z oblasti optického vylepšení údajů o skutečné schopnosti a síle naší ekonomiky, odborníky nazývané jako hrubý domácí produkt (HDP).

O co se vlastně jedná. Jak uvádí tisková zpráva ČSÚ, jde o "nutnou harmonizaci národních účtů s Evropským systémem účtů, jako standardem používaným v členských zemích EU". Údajné "dílčí" změny mající ovšem fatální dopad nejen na absolutní výši HDP budou:

  • nově koncipovaný výpočet imputovaného nájemného u domácností bydlících ve vlastních bytech a domech (fiktivně dosažitelné nájemné)
  • upravený výpočet spotřeby fixního kapitálu u institucí zahrnovaných do sektoru vlády v návaznosti na hodnotu fixních aktiv ve vládním sektoru, vyjádřenou v reprodukčních cenách, a reálnou dobu jejich životnosti
  • do soustavy národních účtů nejen přistupujících, ale i stávajících členských zemí EU, je třeba nově zahrnout reprodukční ceny silnic a dálnic, včetně hodnoty mostů a tunelů, a zároveň i výpočty jejich opotřebení

Tyto tři zdánlivě nic neříkající odrážky mají v číselném vyjádření podle dostupných zdrojů vliv na absolutní výši HDP v roce minulém tak silnou, že podle nového propočtu "jsme lepší" o 140 - 190 mld. Kč (!) A zde je ono mávání kouzelným proutkem. Naše podniky nevyrobily ani o jediný šroubek více, spotřeba domácností byla na haléř stejná, ale HDP z ničeho nic vzrostl o 6,2 - 8,2%.

Na první pohled nic hrozného, řekneme si. Ono to tak ale ve skutečnosti není. Je pravda, že se změní absolutní výše domácího produktu, ale co se nezmění, je tempo růstu. Nutno říci bohužel. Jedině vyšší tempo růstu bohatství země nás může rychleji přiblížit ekonomickým standardům Evropské unie. Fatální dopad bude mít ovšem změna metodiky na výši příjmů a výdajů státního rozpočtu. "Příspěvky do společných fondů Evropské unie vypočítávané z velikosti hrubého národního důchodu se tím totiž proporcionálně zvýší a současně se zřejmě ztíží přístup ke strukturálním fondům poskytovaným z EU regionům členských států," píše se dále v tiskové zprávě ČSÚ. To je ale právě ten kámen úrazu, kde spatřujeme nedostatek v komunikaci mezi statistikami a ministerstvem financí.

Ministerské počítače i úředníci museli hledět na úterní tiskovou zprávu stejně nevěřícně jako celá veřejnost. Důvod? Právě chystaná reforma veřejných financí v žádné ze svých variant se změnou metodiky výpočtu HDP nepočítá. A je to právě chystaná reforma, která mimo jiné chce snižovat schodky veřejných rozpočtů. Jaké schodky? Vždyť nafouknutím HDP bude schodek (měřený právě k HDP) podstatně nižší! Politikům to ovšem nijak nevadí a jak tvrdí Ivan Pilip pro MF Dnes "v reformních krocích není důvod ubírat plyn". A má pravdu. Nic to ovšem nemění na faktu, že statistici by (hlavně po zmiňovaných zkušenostech s celníky) měli s ministerstvem spolupracovat podstatně úžeji.

Zajímavost hodná zapamatování závěrem: Podle dostupných propočtů nedosahujeme po zavedení nové metodiky 60% průměru EU, ale rovných 65% a to je dobrá zpráva!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU