Co týden dal?

11.07.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I přesto, že prázdniny jsou již v plném proudu a nastává tzv. okurková sezóna, stále se něco děje. Přinášíme Vám proto souhrn těch nejzajímavějších událostí ze světa, z domova i z našeho serveru, které se staly v průběhu tohoto týdne.

Posledních 7 dní ve světě

Česká republika byla Evropským soudem pro lidská práva ve Štrasburku znovu potrestána za pomalou práci své justice. Ve zveřejněném rozsudku tribunál uznal stížnost emigrantů Hartmanových, jejichž restituční řízení v Česku se podle soudu vlekla neúměrně dlouho. Stát jim má vyplatit 10.000 eur (asi 310.000 korun) odškodnění za morální újmu a uhradit náklady na soudní řízení ve výši 1500 eur (téměř 50.000 korun).

Britská centrální banka ve čtvrtek uvedla, že sníží úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Klíčová zápůjční sazba tak klesne na 3,50 procenta.

Počet Američanů, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti, dosáhl v červnu nejvyšší úrovně za více než 20 let. Minulý týden totiž opět nečekaně přibyly nové žádosti o tyto dávky, uvedla ve čtvrtek vláda. Počet nových žádostí očištěný o sezonní vlivy stoupl v týdnu do 5.července na 439.000 z revidovaných 434.000 v předchozím týdnu, uvedlo americké ministerstvo práce. (Nezaměstnaných na podpoře je v USA nejvíc za 20 let)

Německý kancléř Gerhard Schröder nakonec přece jen zrušil plánovanou dovolenou v Itálii. Schröder v pondělí pohrozil zrušením dovolené v reakci na výroky vysokého úředníka v italské vládě, jenž Němce označil za "stereotypní blonďáky", kteří se vyznačují "hypernacionalistickou pýchou".
 
Rakouský parlament učinil první krok k ratifikaci vstupu kandidátských zemí do Evropské unie. Poslanci Národní rady (dolní komory parlamentu) jednomyslně schválili ústavní zákon o smlouvě o začlenění deseti kandidátů do EU, samotná ratifikace se očekává na podzim. Na návrh strany Svobodných sněmovna zároveň hlasy vládních poslanců odsouhlasila usnesení, kterým žádá spolkovou vládu o pokračování jednání s Prahou s cílem mimo jiné vyřešit otázku takzvaných Benešových dekretů.

Siamská dvojčata zemřela při náročné operaci v Singapuru, během které lékaři oddělili íránské sestry srostlé v oblasti lebky. Lékařské zdroje nejprve oznámily, že komplikovaný zákrok nepřežila jedna z nich, a o několik hodin později informovaly, že zemřela i její sestra. Po více než 48 hodinách tak skončil riskantní pokus oddělit lebky a poté i mozky dvojčat. Výjimečnost lékařského zákroku spočívala nejen v neobvyklém místě srůstu, ale rovněž v relativně pokročilém věku dvojčat - sestrám bylo 29 let.

Posledních 7 dní doma

Česká republika by si mohla vylepšit pozici na cestě za přijetím eura, poté co Český statistický úřad přepočítá údaje o hrubém domácím produktu podle nové metodiky. Úřad v úterý oznámil, že změní metodiku výpočtu HDP podle standardů používaných v zemích Evropské unie, která by měla zvednout jeho absolutní hodnotu v minulých letech o šest až osm procent. Tím však také vylepší základnu pro výpočet poměrů deficitu veřejných financí nebo veřejného dluhu k HDP. (HDP už letos vzroste o stamiliardy radujme se!)

Poslanecká sněmovna v úterý schválila zvýšení letošního schodku státního rozpočtu na 121,90 miliardy korun z původních 111,30 miliardy zejména kvůli platbě odškodnění za televizi Nova, uvedl tiskový odbor dolní komory Parlamentu.

Prezident Václav Klaus ve středu vyhlásil výsledek červnového referenda o vstupu země do Evropské unie a tím definitivně potvrdil rozhodnutí plebiscitu. Ve Sbírce zákonů bude oznámení publikováno v pondělí 14. července. V referendu, které se konalo 13. a 14. června, se pro vstup do EU vyslovilo 77,3 procenta těch, kteří přišli volit. Volební účast byla 55,2 procenta.

Česká vláda pověřila resort obrany, aby připravil pronájem 14 starších nadzvukových stíhaček na pět let, oznámil ve středu ministr obrany Miroslav Kostelka. Po loňských ničivých povodních zrušil kabinet plán na nákup 24 stíhaček typu Jas-39 Gripen. Země však musí v brzké době nahradit dosluhující letouny MiG 21, jejichž životnost vyprší v roce 2005.

Výkonnost českého průmyslu se v květnu zvýšila nejpomaleji za posledních devět měsíců, když výrazně přibrzdil růst zpracovatelského průmyslu. Český statistický úřad (ČSÚ) ve čtvrtek uvedl, že průmyslová produkce stoupla v květnu o 3,2 procenta po růstu o 5,6 procenta v dubnu. Jde o nejhorší výsledek od srpna roku 2002, kdy průmysl těžce zasáhly ničivé povodně. (Český průmysl rostl v květnu nejméně za 9 měsíců)

Počet nových osobních vozů prodaných v prvním pololetí na českém trhu stoupl meziročně o 0,87 procenta na 76.821 automobilů, uvedl ve čtvrtek Svaz dovozců automobilů. V prvním kvartálu stouply prodeje nových aut meziročně o 0,19 procenta. Nejprodávanější značkou byly standardně výrobky firmy Škoda Auto.

Ústavní soud zrušil část zákona, který krajům a obcím znemožňoval 10 let disponovat s majetkem, který na ně začátkem roku převedl stát. Jedná se především o zdravotnická a sociální zařízení.

Posledních 7 dní na našem serveru

Během uplynulého týdne se stalo také u nás stalo mnoho nového. Připravili jsme pro Vás v jednotlivých sekcích spoustu novinek.

Tématem tohoto týdne naší pravidelné rubriky finančních tipů a triků FinTriky bylo "S Českými drahami od července levněji". Pokud si naše Fintriky přečtete, dozvíte se spoustu zajímavých informací a triků, jak ušetřit při cestě vlakem.

V sekci Bankovnictví jsme pro Vás zaktualizovali veškeré sazebníky poplatků bank, které si účtují za své služby. Podívejte se, kolik Vás bude stojí běžný účet. Bance totiž neplatíte jen za jeho vedení, ale i za spoustu dalších služeb!

Na stránkách www.finance.cz/dane-a-mzda/kalkulacky-a-aplikace/nemovitost běží v těchto dnech seriál o koupelnách. Zařídit koupelnu není jednoduché! Podívejte se s námi, jaké styly a variace jsou moderní v dnešní době. Výběr je skutečně ohromný!

Novinkou tohoto týdne v sekci Kapitálový trh je navázání spolupráce s renomovanou finanční skupinou J&T. V první fázi spolupráce budou mít naši čtenáři možnost denně na stránkách Zpravodajství číst dopolední report událostí ze zahraničních trhů předešleho dne a odpoledne report z trhů střední Evropy.

V sekci Ekonomika pro vás máme připravenou stránku s nejširším okruhem všech dostupných makroekonomických dat. Tabulky jsou denně aktualizovány a kompletní přehled najdete pro rok 2001, 2002 a 2003, starší data jsou pak souhrně pod odkazem Historie.


Anketa

I tento týden jste mohli hlasovat v naší anketě. Tentokrát jsme se Vás ptali, zda teď budete jezdit vlakem častěji, když České dráhy zlevnily jízdné. Pokud ještě nevíte přesně čeho všeho se změny v jízdném týkají. Přečtěte si také naše Fintriky, které se tomuto tématu věnovaly celý týden. A jka akneta dopadla? Odpověď najdete v následujícím grafu.


Ano, budu
Spíše ne
Určitě ne
Nevím


Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU