Co týden dal?

01.08.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I tento týden máme pro vás připraven souhrn těch nejzajímavějších a nejdůležitějších informací. Co se za poslední týden událo ve světě, u nás doma a na našem serveru? ČNB snížila sazby, Fisher má problémy...

Posledních 7 dní ve světě

Italské spotřebitelské ceny se v červenci meziročně zvýšily stejně jako v červnu o 2,6 procenta, ukázaly ve středu předběžné údaje italského statistického úřadu Istat. (Italská meziroční inflace v červenci na 2,6 pct)

Kartel OPEC se ve středu připravoval, že ponechá těžební limity na současné úrovni, neboť ropný průmysl poválečného Iráku se zotavuje pomalu. Kohoutky ropovodů se tak zřejmě utáhnou nejdříve ke konci roku.

Počet nezaměstnaných Francouzů stoupl v červnu po očištění od sezonních vlivů o 11.000 osob na 2,595 milionu z revidovaných 2,584 milionu v květnu, ukázala ve čtvrtek data francouzského ministerstva práce. Míra nezaměstnanosti tak dosáhla podle standardů Mezinárodní organizace práce tříletého maxima 9,5 procenta. Květnová úroveň byla revidována na 9,5 procenta z 9,3 procenta. V eurozóně dosahuje míra nezaměstnanosti v průměru 8,8 procenta.

Meziroční inflace eurozóny v červenci zpomalila na 1,9 procenta, a zůstala tak pod horní hranicí cílového intervalu Evropské centrální banky, vyplývá ze čtvrtečního předběžného odhadu statistického úřadu Eurostat.


Posledních 7 dní u nás

Prezident Václav Klaus podepsal v pondělí novelu zákona o státním rozpočtu na letošní rok, která mění výdaje a příjmy hospodaření státu. Kvůli prohrané arbitráži se společností CME o více než deset miliard korun naroste i schodek.

Vláda ve středu schválila plán na privatizaci těžebních společností Severočeské doly a Sokolovská uhelná, ale již předem ze soutěže prakticky vyloučila konkurenční firmy.

Bankovní rada České národní  banky (ČNB) ve čtvrtek rozhodla, že sníží úrokové sazby o čtvrt  procentního bodu. Repo sazba od pátku 1.8.2003 klesne na nové historické minimum  2,00 procenta, kde stojí i hlavní sazba Evropské centrální  banky.  Ve stejný den se o čtvrt procentního bodu sníží i diskontní  a lombardní sazba, a sice na 1,00 procenta, respektive 3,00  procenta. Česká koruna bezprostředně po oznámení o sazbách  oslabila o 0,5 procenta na 32,280 za euro proti hodnotám před  zprávou ČNB.  

Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek uvedla, že čeká v červenci 2004 růst spotřebitelských cen o 2,4 až 3,8 procenta a v prosinci 2004 o 2,5 až 3,9 procenta.

Česká spořitelna ustoupila tlaku nespokojených studentů a ještě v letošním roce jim bude vyplácet původně slíbenou prémii 10 tisíc korun. "Prémie bude v této výši vyplacena všem studentům, kteří ukončí studium s vyznamenáním a do konce roku 2003 o ni požádají," uvedla tento týden banka v tiskové zprávě.

Tento týden je ve znamení zpráv o problémech společností Václava Fischera. Kvůli nesplaceným dluhům je na majetek jedné z jeho firem vyhlášena exikuce. Včera mu také Pojišťovna Allianz vypověděla pojištění leteckých rizik. Od září tak jeho letadla nesmí do vzduchu. Návrh na exekuci podala Komerční banka, ČSA a Česká správa letišť  kvůli dluhům. Celkové dluhy Fisherovi skupiny dosahují až 400 mil. Kč. 

V agenturním zpravodajství Reuters tohoto týdne naleznete také informce o zveřejněných  hospodářských výsledcích českých i zahraničních společností za první pololetí letošního roku.

Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem pravidelné rubriky FinTriky jsou tentokrát informace o dani z přidané hodnoty. Dovíte se nejen, co to DPH je, jaké sazby jsou  v okolních zemích, ale také třeba komu se vyplatí být plátcem DPH a komu ne. A na co se můžete těšit příští týden? Prázdniny jsou v plném proudu a tak se s námi můžete podívat na možnosti kde vzít peníze na dovolenou.

V sekci Bankovnictví jsme pro Vás rozšířili nabídku úrokových sazeb termínovaných vkladů  o další dvě banky - Citibank a Dresdner Bank. Nyní si můžete porovnat výnosy z investic do termínovaných vkladů již u šestnácti bank.

Zákony se neustále mění. Ve spolupráci se společností ASPI jsou pro vás připraveny aktualizované zákony.

I nadále pokračuje naše soutěž. Ve spolupráci s www.epravo.cz a dalšími partnery je pro Vás vytvořena znalostní soutěž, ve které vyhrává bez výjimky každý! Každý účastník totiž získává:

  • slevu ve výši 1000 Kč na nákup zlatých šperků do klenotnictví a výrobce šperků Moon Bohemia a také 
  • slevu 12% u specializovaného prodejce digitálních videokamer a fotoaparátů D.V.F.

Anketa

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o spotřebních daních. Od nového roku se tak mají zvednout ceny tabáku, alkoholu, ale také pohonných hmot. A právě v anketě jsme se Vás  ptali, jestli díky zdražení pohonných hmot omezíte cesty autem. Více jak polovina čtenářů (60%) odpověděla, že se bez auta neobejdou a tedy své jízdy neomezí. Téměř čtvrtina (24%) naopak jízdy autem omezí. Zbývající čtenáři využívají auto k podnikání, proto ani ani cesty auty neomezí.

 Pohonné hmoty díky vyšší sazbě spotřební daně podraží. Omezíte cesty autem?


Ano
Ne - bez auta se neobejdu
Ne - slouží mi k podnikání

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU