Rafaj zrušil pokutu 400.000 Kč pro Kraj Vysočina a Přibyslav

01.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 1. srpna (ČTK) - Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj zrušil pokutu v souhrnné výši 400.000 korun Kraji Vysočina a městu Přibyslav za údajné chyby v zakázce na výstavbu silnice druhé třídy II/350 Přibyslav-Žižkova ulice. Případ budou znovu řešit Rafajovi podřízení. Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) má pochybnosti o tom, zda jeden z deliktů, které úřad v tendru našel, mohl mít vliv na výběr nejvhodnější nabídky. ČTK to zjistila z webu ÚOHS.

Kraj i Přibyslav zakázku za téměř 24 milionů korun zadávaly společně. Podle ÚOHS nezákonně postupovaly při stanovování technických kvalifikačních předpokladů. To potvrzuje i aktuální Rafajovo rozhodnutí.

Uchazeči měli v zakázce splnit technické kvalifikační předpoklady předložením dokladu o vlastnictví obalovny na dodávku obalovaných směsí nebo smlouvy o smlouvě budoucí s vlastníkem této obalovny. Tento požadavek zadavatelé nezveřejnili v oznámení o zahájení zadávacího řízení, ale až v rámci dodatečných informací.

ÚOHS dosud tvrdil, že v souvislosti s tím nebyla dodržena zásada rovného zacházení. Zadavatelé totiž neprodloužili lhůtu k prokázání splnění kvalifikace. Znevýhodnili tak uchazeče, kteří nemají k dispozici vlastní obalovnu a musí si smluvně zajistit subdodavatele. Uchazeči měli na prokázání splnění nového požadavku na kvalifikaci o pět dnů kratší lhůtu, než stanovuje zákon. Podle Rafaje ale zpřísněním tohoto požadavku nemohl být ovlivněn výběr nejvhodnější nabídky. Případ proto vrátil svým podřízeným k novému rozhodnutí. Ti jsou jeho názorem vázáni, což může ovlivnit i výši pokuty, kterou může ÚOHS znovu uložit. Větší část pokuty - 250.000 Kč - měl podle původního rozhodnutí ÚOHS zaplatit kraj, Přibyslav dostala pokutu 150.000 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK