Co týden dal?

29.08.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jako každý víkend, tak i tento přinášíme souhrn nejdůležitějších zpráv, které se staly během uplynulého týdne. Francie i USA mají problémy s deficitem státního rozpočtu; u nás může nastat snížení ceny plynu a další zajímavé informace…

Posledních 7 dní ve světě

Polská centrální banka ve středu na svém pravidelném měsíčním zasedání ponechala opět úrokové sazby beze změn. Stalo se tak i minulý měsíc po více než dvou letech jejich soustavného snižování.

Francie má problémy se svým deficitem. Letos by měl být vyšší, než se původně předpokládalo a dosáhnout tak 3,6 %. Jestliže se ale nic nepodnikne, může být deficit příští rok zhruba 3,7 až 3,8 %. Jedná se o přesáhnutí tříprocentního stropu uvedeného v evropském Paktu stability a růstu.

Ve čtvrtek vypovídal Tony Blair před vyšetřovací komisí. Premiér je obviněn z klamání veřejnosti a zveličování hrozby iráckých zbraní hromadného ničení. Obvinění odmítl.

Rozpočtová komise amerického kongresu provedla odhad deficitu rozpočtu veřejných financí. Došly k výsledku, že výdaje budou o 480 miliard dolarů vyšší než příjmy.

Posledních 7 dní u nás

Ač na začátku týdne koruna vůči EURU lehce sílila, trh čekal obrat. K němu došlo hned následujícího dne, kdy koruna padla na devatenácti měsíční minimum. Ve čtvrtek i v pátek začala koruna opět sílit, ačkoliv to byl opačný vývoj k politické nejistotě vzhledem k blížícímu se jednání o fiskální reformě. 

Energetický regulační úřad dne 27.8. uvedl, že cena zemního plynu klesne ve čtvrtém čtvrtletí v průměru o 3,6 %. Stane se tak díky vývoji kursu české koruny vůči dolaru, a proto nižší úrovní nákupní ceny zenmího plynu.

Ve čtvrtek ČNB uvedla, že slabší koruna a vyšší světové ceny ropy zvýšily riziko nárustu inflace. Banka také uvedla, že ponechá nastavení měnové politiky beze změny.

Vyděrač požadující od státu 15 milionů, který v neděli uvolnil vlakové koleje mezi Bludovem a Postřelmovem, byl již ve čtvrtek 29.8. chycen.

Ve zpravodajství firmy Reuters naleznete více informací o vývoji české i světové ekonomiky za uplynulý týden.

Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem pravidelné rubriky FinTriky je "Začátek školního roku a finance". Dovíte se, kolik může stát začátek školního roku pro žáky základních škol, jaké jsou rozdíly mezi soukromou a státní školou, kolik může stát studium jazyků, jakou částku zaplatíte za sportovní vyžití Vašeho dítěte anebo za kroužky, které navštěvuje.

V sekci Leasing a splátky naleznete nový formulář "Potvrzení o výši příjmu". Můžete jej použít při žádosti o nákup zboží na splátky. Jedná se o univerzální předlohu, ve které jsou uvedeny všechny údaje vyžadované splátkovými společnostmi.

Ve stejné sekci je také aktualizovaná a značně vylepšená abeceda leasingu.

Stále pokračuje naše soutěž. Ve spolupráci s www.epravo.cz a dalšími partnery je pro Vás vytvořena znalostní soutěž, ve které vyhrává každý! Všichni, kdo se zůčastní získávají:

  • slevu ve výši 1 000 Kč na nákup zlatých šperků od klenotnictví a výrobce šperků Moon Bohemia
  • slevu 12 % u specializovaného  prodejce digitálních videokamer a fotoaparátů D.V.F. 

Anketa

V pondělí 1.9.2003 bude třetina všech škol stávkovat. Proto jsme se Vás tento týden ptali, jestli Vám tato stávka způsobí problém "kam s dětmi". Paní ministryně školství Petra Buzková navrhovala odborům, aby školy zajistily pro žáky hlídání a otevřely alespoň první třídy. Žádost ale byla zamítnuta.

44 % návštěvníků www.finance.cz odpovědělo, že děti nemá; 47 % problém s umístěním svých dětí mít nebude a zbylých 9 % ano.

Způsobí Vám stávka učitelů problém "kam s dětmi"?


Ano
Ne
Děti nemám

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU