Co týden dal?

05.09.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I tento týden máme pro vás připraven souhrn těch nejzajímavějších a nejdůležitějších informací. Co se za poslední týden událo ve světě, u nás doma a na našem serveru?

Posledních 7 dní ve světě

Německý kancléř Gerhard Schröder a francouzský prezident Jacques Chirac měli ve čtvrtek předložit podrobnosti vlastní iniciativy na oživení hospodářského růstu EU. Tento projekt by měl konkurovat italskému programu infrastruktury EU. Konečná dohoda se očekává nejdříve 18.září.

Již minulý týden jsme Vás informovali o problému Francie s jejím deficitem státního rozpočtu za tento rok. Odhad jeho výše se stále den ode dne zvyšuje. Poslední zpráva mluvila o 4 %. Problém se nejedná pouze zmíněné země, ale i celé eurozóny, kterou může Francie stáhnout za limit stanovený Paktem stability a růstu. Evropský komisař pro hospodářskou soutěž Mario Monti řekl v pátek tisku, že Francie a Německo by měly být pokutovány, pokud nejsou schopny stlačit své schodky rozpočtů na příští rok pod limit EU ve výši tří procent hrubého domácího produktu (HDP).

Díky kulminaci poptávky po benzínu ve Spojených státech, klesla cena ropy. Polevily tak obavy spojené s nedostatkem zásob pohonných hmot.


Posledních 7 dní u nás

Ministerstvo financí v pondělí uvedlo, že hodlá ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku vydat státní dluhopisy v celkovém objemu 39 miliard korun.

Česká vláda si vzala další dva týdny na jednání o návrhu příštího státního rozpočtu vzhledem k tomu, že hledá optimální rozdělení dodatečných příjmů, uvedl ve středu ministr financí Bohuslav Sobotka.

Italská banka UniCredito  ve čtvrtek oznámila inzerátem v tisku, že odkupuje akcie Živnostenské banky  po 4759 korunách za kus. UniCredito již kontroluje 95 procent české banky a chce ji plně ovládnout. Nabídka je o 11 procent vyšší, než byl středeční závěrečný kurs na pražské burze 4276 korun

Schodek běžného účtu platební bilance se ve druhém čtvrtletí výrazně prohloubil, když podle čtvrtečních údajů České národní banky vzrostl na 44,40 miliardy korun (1,60 miliardy dolarů) ze 13,76 miliardy korun v předchozím kvartále.


Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem pravidelné rubriky FinTriky je "Škola začíná, rodiče plaťte!". Máte doma školáka, středoškoláka, vysokoškoláka nebo třeba doktoranda? Vzdělání není zadarmo a to na všech jeho úrovních, o tom ale rodiče určitě vědí své...
Příští týden se podíváme, kolik stojí návštěva památek Unesco...

Tento týden jsme zveřejnili nový finanční horoskop na září. Takže pokud váháte, co udělat se svými penězi, neváhejte  a podívejte se, co Vám hvězdy radí!

Ve středu jsme spustili nový seriál o Daňovém plánování ve spolupráci s firmou AKONT. Po následujících několik týdnů se můžete každou středu těšit na nový díl. Vstupte s námi do daňového ráje!

Díky spolupráci s ASPI najdete na našich stránkách vybrané zákony z různých oblastí. Nyní nově máte také možnost si každý měsíc přečíst recenze odborných časopisů: Daně a právo v praxi, Mzdy a personalistika v praxi, Otázky a odpovědi z praxe, Práce a mzda,  Účetnictví v praxi.


Anketa

V poslední anketě na serveru www.finance.cz jsem se věnovali stávce učitelů, která proběhla 1. září letošního roku. V této souvislosti nás zajímalo, zda souhlasíte s požadavky učitelů. A jak vaše hlasování dopadlo? Více než polovina hlasujících (57%) s požadavky učitelů nesouhlasí, naopak 41% učitele podporuje.

A nyní ještě výsledek hlasování v grafické podobě:

Školní rok začíná stávkou. Souhlasíte s požadavky učitelů?


Ano
Ne
Nevím - nezajímám se

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU