Co týden dal?

12.09.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Školáci mají za sebou první úplný vyučovací týden, léto se s námi pomalu loučí, teroristé naštěstí mlčí a redakce našeho serveru má pro Vás připravený souhrn toho nejdůležitějšího a nejzajímavějšího co nám uplynulý týden dal...

Posledních 7 dní ve světě

Výkonnost ekonomik členských zemí eurozóny se ve druhém čtvrtletí mezikvartálně snížila o 0,1 procenta a meziročně se zvýšila o 0,2 procenta, vyplývá z úterních zpřesněných údajů Evropského statistického úřadu.

Leni Riefenstahlová, "dvorní" filmařka Adolfa Hitlera a poslední ze slavných postav nacistické éry, zemřela několik týdnů poté, co oslavila 101.narozeniny. Oznámil to v úterý starosta jihoněmeckého Pöckingu, kde žila.

Švédská ministryně zahraničí Anna Lindhová zemřela ve čtvrtek v nemocnici poté, co ji ve středu pobodal v obchodním domě ve Stockholmu neznámý útočník. Lindhová byla jedním z hlavních zastánců přijetí jednotné evropské měny eura, o němž mají Švédové rozhodnout v nedělním referendu. Motiv útoku stále není objasněn. Po útočníkovi, který byl údajně "švédského vzezření", pátrá policie.

Co všechno není možné: Kambodžané jsou nabádáni, aby více jedli psy. Hlavní město této indočínské země se tak chce zbavit toulavých kříženců, kteří zamořují jeho ulice. Ačkoli psi - spolu s havětí typu pavouků, brouků a cvrčků - jsou běžnou součástí jídelníčku chudých venkovských oblastí, obyvatelé relativně vyspělého Phnompenhu jejich pojídaní nesou nelibě.

 

Posledních 7 dní u nás

Míra registrované nezaměstnanosti stoupla koncem srpna na 10,0 procenta z červencových 9,9 procenta, a ocitla se tak nejvýš od března, oznámilo v pondělí Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Nízké úroky na českém bankovním trhu se zakously do výsledků největší tuzemské banky ČSOB. Ta oznámila, že konsolidovaný zisk v první polovině roku meziročně klesl o 16 procent na 3,27 miliardy korun. Na provozní úrovni se zisk zmenšil o 12 procent na 10,67 miliardy.

Praha si chce vzít na stavbu dalšího úseku trasy C metra úvěr ve výši až 300 milionů eur od Evropské investiční banky (EIB), oznámil ve středu magistrát. Přijetí první části úvěru ve výši 75 milionů eur schválila v úterý Rada hlavního města Prahy s tím, že úvěrový rámec by se mohl navýšit až na 300 milionů eur. Návrh čeká ještě na schválení v zastupitelstvu.

Odbory zatím nedosáhly pokroku v jednáních s vládou o navrhované reformě veřejných financí a ani nadcházející rozhovory nedávají velkou naději, že by kabinet chtěl vyslyšet jejich požadavky. Uvedl to ve středu předseda Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch.

Škoda Praha ve středu oznámila, že její akcionáři na valné hromadě schválili navýšení základního majetku a kapitalizaci pohledávky ČEZ ve výši 700 milionů korun. Elektrárenská společnost ČEZ se tak stane většinovým vlastníkem Škody Praha, když zvedne svůj podíl na 69 procent z nynějších 30 procent. Naopak podíl státu ve Škodě Praha klesne na 30 procent.

Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem pravidelné rubriky FinTriky je "Za poznání se platí - památky UNESCO". Přírodní i kulturní bohatství se musí chránit. Vyhlašovaný seznam dědictví UNESCO je jedním z nástrojů, které mají chránit to co bylo vytvořeno. Ať už přírodou, nebo lidmi.

Potřebujete hypoteční úvěr? Nabídka hypotečních úvěrů se opět rozšířila! Hypotéky začala nově nabízet eBanka a také Živnostenské banka přišla s novým hypotečním úvěrem kombinovaným s kapitálovým životním pojištěním (HÚ Exclusive). Více informací nejen o těchto nových hypotékách naleznete v Bydlení v Porovnání hypoték a také ve Zpravodajství.

Minulou středu jsme spustili nový seriál o Daňovém plánování ve spolupráci s firmou AKONT. Po následujících několik týdnů se můžete každou středu těšit na nový díl. Vstupte s námi do daňového ráje!

Sekce leasing a splátky se pro Vás tento týden rozrostla! Chcete se více dozvědět o operativním leasingu? Nebo Vás snad zajímá, co je to zpětný leasing? Vše máte možnost najít na nových stránkách.

Sekci investice.finance.cz/komodity jsme rozšířili o velmi zajímavou novinku: Spekulujeme podle grafů. Přinášíme Vám unikátní příležitost seznámit se s prací špičkového technického analytika, specialisty na japonské svícové grafy - pana Hiroshi Ikedy. Pan Hiroshi Ikeda pracoval v Nikko Securities a v posledních letech, kdy pobýval v České republice v Komerční bance.

Anketa

Přímé platby u lékaře? V žádném případě odpoví většina z dotazovaných na otázku: "Byli byste ochotni si u lékaře připlácet? Stejně dopadla i anketní otázka tohoto týdne na našem serveru.


V žádém případě ne, platím celý život zdravotní pojištění
Ano, placení u lékaře mi připadá normální
Ano, ale až nad určitý počet návštěv měsíčně

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU