Japonské akcie zpevnily, částečně díky Evropě

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. října (ČTK) - Japonské akcie zakončily týden zhruba procentním nárůstem, o který se částečně zasloužil vývoj v Evropě. Hlavní akciový index tak zpevnil už druhým dnem v řadě, díky čemuž se jeho týdenní ztráta snížila na zhruba jedno procento. Na devizových trzích se zvyšoval kurz eura.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 83,60 bodu a den uzavřel vyšší o 1,01 procenta na 8605,62 bodu. Za celý týden ale 1,1 procenta odepsal. Širší index Topix přidal 0,6 procenta a jeho týdenní pokles činí 2,6 procenta. Během týdne klesl i pod hodnotu, kde byl po březnovém zemětřesení.

Trh příznivě reagoval na čtvrteční krok Evropské centrální banky (ECB) přistoupit k dalším opatřením na podporu ekonomiky. Šéf ECB Jean-Claude Trichet, který má za sebou poslední měnové zasedání bankovní rady, neboť v listopadu jej ve funkci vystřídá italský bankéř Mario Draghi, tak vyslyšel přání trhu.

Analytici tvrdí, že na akciový trh se začínají vracet i manažeři hedgeových fondů. Nenakupují prý sice ve velkém, ale z jejich postoje se dá vyčíst, že nynějšímu krátkodobému oživení věří. Vzpruhou pro trh bylo i čtvrteční oznámení britské centrální banky o spuštění další fáze takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz eura, kde vedle kroku ECB sehrály největší roli naděje, že Evropa je připravena rekapitalizovat své banky. Obecně ale na trhu převládá nervozita a je znát, že obchodníci euro prodávají vždy, když výrazněji zpevní. Větší zájem je o takzvané komoditní měny, což souvisí s poklesem averze k riziku.

Euro k dolaru se v závěru obchodování v Tokiu prodávalo za 1,3425 USD, což byl proti předchozímu závěru pokles o 0,1 procenta. Během čtvrtka však euro přidalo 0,6 procenta. Dolar k japonskému jenu zůstal prakticky beze změn na 76,66 JPY, euro k jenu ale mírně oslabilo na 102,90 JPY. Analytici vidí hlavní příčinu v prodeji eur ze strany japonských vývozců.

Britská libra k dolaru přidala 0,1 procenta na 1,5457 USD. Ve čtvrtek se kurz libry vůči dolaru snížil nejníže za posledních 14 měsíců, což souviselo se zmíněným krokem britské centrální banky. Ta do ekonomiky napumpuje dalších zhruba 75 miliard liber (asi 2,1 bilionu Kč) navíc k 200 miliardám GBP, které už použila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK