ČSÚ: Stavebnictví v srpnu zpomalilo propad na 7,7 procenta

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Tuzemské stavebnictví v srpnu meziročně zpomalilo pokles na 7,7 procenta po červencovém propadu o 11,1 procenta. Počet zahájených bytů v srpnu poklesl meziročně o 17 procent, počet dokončených bytů naopak meziročně vzrostl o 24,3 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

"Stavební produkce v srpnu meziročně po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla o 8,9 procenta. Letošní srpen měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více. Stavební produkce očištěná od sezónních vlivů byla v srpnu 2011 na úrovni předchozího měsíce," uvedl ČSÚ.

Produkce v pozemním stavitelství klesla o 1,8 procenta a produkce inženýrského stavitelství se snížila o 18,5 procenta. Stavební produkce od počátku roku do konce srpna klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 16,1 procenta.

Počet zahájených bytů se v srpnu meziročně snížil na 2320 bytů. Počet zahájených bytů v rodinných domech klesl o 11,3 procenta, v bytových domech ČSÚ zaznamenal pokles o 42,8 procenta.

Počet dokončených bytů v srpnu meziročně vzrostl na 2736 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech vzrostl o 14,6 procenta. V bytových domech vzrostl počet dokončených bytů o 79,6 procenta, což bylo podle statistiků částečně zapříčiněno nízkou srovnávací základnou loňského srpna. Tehdy počet těchto bytů meziročně klesl o více než 50 procent.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v srpnu meziročně snížil o 6,9 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 9,3 procenta na 29.401 Kč. Nárůst průměrné mzdy ovlivnilo vyplacení mimořádných odměn u některých podniků, uvedl ČSÚ.

Počet vydaných stavebních povolení se v srpnu meziročně snížil o tři procenta, stavební úřady jich vydaly 9781. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 23 miliard Kč a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesla o 42,6 procenta. Orientační hodnota klesla téměř ve všech směrech výstavby, a to zejména na nové výstavbě.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v červenci 2011 v zemích evropské sedmadvacítky meziročně vzrostla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o dvě desetiny procenta. Pozemní stavitelství se snížilo o 0,7 procenta a inženýrské stavitelství vzrostlo o 2,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK